Počet diabetiků se do roku 2030 zdvojnásobí

27. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet případů cukrovky ve světě se do roku 2030 zdvojnásobí, přičemž diabetes bude trpět 366 milionů lidí. Tato choroba se bude šířit i za předpokladu, že výskyt obezity v tomto období bude zhruba stejný jako nyní. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu, jehož výsledky otiskl časopis Diabetes Care...


WASHINGTON - Počet případů cukrovky ve světě se do roku 2030 zdvojnásobí, přičemž diabetes bude trpět 366 milionů lidí. Tato choroba se bude šířit i za předpokladu, že výskyt obezity v tomto období bude zhruba stejný jako nyní. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu, jehož výsledky ve svém nejnovějším čísle zveřejnil americký časopis Diabetes Care.

Šíření cukrovky se však podle studie zrychlí, pokud, jak se očekává, bude stále více lidí trpět nadváhou, jíst takzvanou „západní stravu“ (především fast food) a omezovat pohyb.

„Očekává se, že celkový počet lidí s cukrovkou vzroste ze 171 milionů v roce 2000 na 366 milionů v roce 2030,“ zní závěr výzkumu, při němž Sarah Wildová z Edinburské univerzity spolu se svými kolegy z Austrálie, Dánska a Švýcarska analyzovala údaje o výskytu cukrovky typu 2 ve světě a na základě údajů OSN prognózovala budoucí šíření této choroby.

„Za předpokladu, že výskyt v jednotlivých věkových kategoriích zůstane stejný, očekává se, že počet lidí s cukrovkou se ve světě mezi roky 2000 a 2030 zhruba zdvojnásobí (…) K největšímu relativnímu vzrůstu dojde na Blízkém východě, v subsaharské Africe a v Indii,“ uvádí se ve studii, jež se nezabývala cukrovkou typu 1, která se vyskytuje především u dětí a u dospívající mládeže.

Kolumbijská univerzita dnes v New Yorku zveřejnila zprávu, podle níž choroby srdce, kterými dříve trpěli bohatí, zabíjejí stále více lidí v chudých zemích.

Podle zprávy kouření, špatné stravování a městský způsob života jsou příčinou zvýšené úmrtnosti lidí středního věku v rozvojovém světě, kde obezita a cukrovka jsou na postupu. Podle odborníků z Kolumbijské univerzity jsou obezita a cukrovka úzce spojeny.

Rovněž v České republice se počet léčených diabetiků průběžně zvyšuje: v období 1993-2002 vzrostl o 35 procent. ČR patří mezi země, kde výskyt cukrovky typu 2 dosahuje rozměrů epidemie - trpí jí asi 600 tisíc obyvatel.

„Lidské a hospodářské náklady této epidemie jsou neobyčejné,“ uvádí ve studii Wildová se svými kolegy a vyzývá ke „společné globální iniciativě“ proti šíření cukrovky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?