Počet hospitalizací a ošetření dětí po úrazech se v Brně zvyšuje

14. 12. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet hospitalizací i ambulantních ošetření dětí po úrazech v Brně stoupá. Zatímco v roce 2013 v Dětské nemocnici ošetřili 12.904 pacientů, v roce 2015 jich bylo 14.480.


Letos bude číslo hospitalizací pravděpodobně ještě vyšší než loni. Novinářům to dnes řekl přednosta kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno Ladislav Plánka. Čísla stoupají kvůli preventivní opatrnosti rodičů, kteří někdy přicházejí do nemocnice i v méně závažných situacích, dále kvůli centralizaci zdravotní péče do Brna, ale i kvůli nešikovnosti dětí. Méně se hýbou, hůře se stravují.

Ačkoliv se zimní období jeví jako nejvíce rizikové pro vznik úrazu, je tomu právě naopak. V zimních měsících jsou děti v útlumu a nepohybují se tak často venku, kde je nebezpečí úrazu vysoké. Nejvyšší úrazovost je na jaře, v létě je nižší, v podzimním a zimním období ještě klesá. „Mezi nejčastější úrazy paří otřesy mozku, zlomeniny předloktí, zlomeniny prstů a zvrtlé kotníky,“ uvedl Plánka.

Klesající trend lékaři zaznamenávají u smrtelných úrazů, které jsou nejčastější při dopravních nehodách. Nejde však pouze o zranění spolujezdců. „Jde také o cyklisty nebo chodce,“ dodal Plánka.

Důvodem klesajícího počtu úmrtí způsobených zraněním jsou podle Plánky preventivní programy. Jedním z nich je program Dětské nemocnice, který funguje od letošního jara a je určen primárně mateřským, základním a středním školám. Unikátní je v tom, že školní třídy navštíví kliniku dětské chirurgie a setkají se s hospitalizovanými dětmi. Přímo v nemocnici jim lékaři vysvětlují mechanismy úrazů, postupy, jak se mají při úrazu chovat i jak jim předcházet. V praktické části, která následuje, se seznamují s některými přístroji, například rentgenem, mohou si nechat zasádrovat končetinu.

„Setkání s pacientem má na děti velký psychologický efekt,“ řekl Plánka. Program je financován z takzvaných norských fondů a není časově omezen. „Děti jsou zavedeny na místa, která pro ně mohou být stresová. Po skončení programu se však setkáváme s velice kladnou odezvou a efekt na děti je mnohem vyšší, než když lékaři přichází do škol,“ řekla učitelka ze zúčastněné Základní školy Horníkova Dana Šárková. Obdobný program mají v Praze nebo Ostravě, děti tam ale nechodí do nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?