Počet klientů záchytky v Jihlavě se meziročně opět zvýšil

7. 1. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet klientů jediné protialkoholní záchytné stanice na Vysočině v Jihlavě se loni v porovnání s předchozím rokem opět zvýšil. Noc tam strávilo 1147 lidí, o 31 víc než v roce 2012. Opilých žen bylo loni 114, v meziročním srovnání o dvě méně.


ČTK to sdělil Martin Málek ze společnosti Služby města Jihlavy, která záchytku provozuje.

„Počet klientů se stále zvyšuje, od roku 2007 přesahuje 1000 osob,“ řekl Málek. Nejčastějším důvodem umístění na protialkoholní záchytnou stanici je podle něj ohrožení vlastního života a zdraví klienta.

Nejmladšímu klientovi záchytky bylo loni 18 let, nejstarší překročil 80 let. Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu byla u jednoho z klientů 4,54 promile. „Mezi zadrženými bylo mimo jiné 76 invalidních důchodců a také pět žen na mateřské dovolené,“ uvedl mluvčí. Kromě Čechů přespali na jihlavské záchytce občas i lidé ze zahraničí. Celkem se loni na záchytku dostalo 41 cizinců, nejčastějšími zahraničními klienty byli tradičně Slováci.

Cena za nocleh v záchytné stanici je 4000 korun a je stejná pro tuzemské i zahraniční klienty. Přímo na místě zaplatilo jen 215 lidí, od kterých se podařilo vybrat necelých 350.000 korun. „Částka neodpovídá plné ceně, od některých se podaří vybrat jen to, co mají momentálně u sebe,“ řekl Málek. Pokud zachycená osoba nezaplatí na místě, převezme takzvané „uznání dluhu“ a má dvoutýdenní lhůtu na zaplacení. Podle dostupných informací se však většinu peněz vybrat nepodaří a dluh nakonec uhradí daňoví poplatníci.

Krajskou protialkoholní záchytnou stanici provozují Služby města Jihlavy od roku 1999. O klienty se stará pět zaměstnanců, služby na dohodu zajišťuje 13 lékařů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?