Počet lidí v Africe nově nakažených ebolou klesl pod 20 za týden

6. 5. 2015 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Během uplynulého týdne se ebolou v západní Africe nakazilo pouze 18 lidí. Pod dvacet klesl počet nových pacientů vůbec poprvé od poloviny loňského roku. Zvláštní vyslanec Organizace spojených národů to podle agentury Reuters označil za "mimořádný pokrok", varoval ale zároveň, že úplný konec epidemie není ještě ani zdaleka na obzoru.


Ebola postihla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu. Vyžádala si tu téměř 11.000 životů.

Podle Davida Nabarra nahlásila do neděle Guinea devět nových případů nákazy a stejný počet zaznamenali i zdravotníci v sousední Sieře Leone. Libérie nemá žádné nové případy nákazy už více než pět týdnů. Pokud to tak zůstane, mohla by podle Nabarra Světová zdravotnická organizace (WHO) Libérii prohlásit za prostou eboly už 9. května. Tehdy totiž uplyne od poslední zaznamenané nákazy 42 dní, tedy dvojnásobná délka maximální inkubační doby nemoci, která činí 21 dní.

„Je to mimořádný pokrok. Ti z nás, kteří se tím (bojem proti ebole) zabýváme, jsme si už zvykli, že jeden týden přicházejí dobré zprávy a druhý špatné, takže nezačínáme ještě slavit, ale cítíme se dobře,“ uvedla Nabarro na tiskové konferenci v senegalské metropoli Dakaru. „Blížíme se konci, ale zkrátka nevíme, kdy přijde,“ dodal. Vyzval také, aby lidé nepolevovali v úsilí nemoc zcela vymýtit.

Mise OSN bojující s ebolou, která vznikla loni v září, ukončí svou činnost v Africe na konci července. Podle Nabarra pak ale její úkoly převezmou jiné agentury OSN.

Nejhorší epidemie eboly v dějinách, která se začala šířit od prosince 2013 z odlehlé oblasti v jihovýchodní Guineji, si podle WHO dosud vyžádala 10.980 životů. Nemocí se nakazilo více než 26.500 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?