Počet nakažených žloutenkou na jihu Moravy vzrostl o 20 na 171

22. 8. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihomoravském kraji stále přibývá nakažených žloutenkou typu A. Zatímco v minulých týdnech bylo 10 až 15 nově nakažených týdně, za ten poslední jejich počet vzrostl o 20. Od začátku roku evidují hygienici 171 nakažených, sdělila v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.


Podle hygieniků je to největší epidemie žloutenky od počátku tisíciletí. V kraji je bezmála 1,2 milionu obyvatel.

Nejvíce nemocných je ve věkové kategorii 20 až 44 let. „Nákaza však postihuje také osoby ostatních věkových kategorií. Nejvíce případů je ve městě Brně a jeho okolí, a to 80 procent,“ uvedla Ciupek.

Brno zareagovalo na epidemii různými způsoby. Město začalo s očkováním sociálních pracovníků magistrátu a naočkuje i část strážníků, kteří se při výkonu své práce vystavují zvýšenému riziku přenosu nákazy. Očkování se týká asi 600 lidí. Brno také chystá očkování zhruba 300 lidí bez domova, kteří se pohybují na ulicích, v denních centrech nebo noclehárnách. Dopravní podnik města Brna navíc čistí vozidla MHD silnější dezinfekcí.

Nákaza žloutenkou se šíří kontaktem. Podle Ciupek k šíření mohou přispívat letní aktivity spojené s nedodržením hygieny rukou. „Patří k tomu cestování, tábory, festivaly a podobně,“ poznamenala Ciupek. Virus vniká do těla ústy a vylučuje se stolicí. Hygienici proto nabádají lidi, aby si umývali ruce mýdlem a teplou vodou po každé návštěvě toalety a před jídlem.

Mezi příznaky onemocnění patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a kůže. Žloutence se lze podle hygieniků vyhnout také očkováním. Očkovací dávka podle nich stojí kolem 1000 korun a podávají se dvě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?