Počet obětí cholery na Haiti stoupl na 1344

23. 11. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet obětí epidemie cholery na Haiti stoupl na 1344. V pondělí to podle agentury AFP oznámilo haitské ministerstvo zdravotnictví. Kvůli epidemii vyzvali čtyři kandidáti na prezidenta k odložení voleb plánovaných na neděli, úřady jim ale nevyhověly.


Cholerou se celkem nakazilo přes 56.000 lidí, z toho asi 23.000 bylo hospitalizováno. Nejhorší situace je v departementu L'Artibonite, odkud je hlášeno 701 mrtvých a 13.000 hospitalizovaných. V metropoli Port-au-Prince zemřelo na choleru 77 lidí.

Mezinárodní organizace už dříve varovaly, že by ani dosavadní rozsah epidemie nemusel být konečný. Podle nich by se mohlo cholerou nakazit až 200.000 obyvatel devítimilionového státu.

Čtyři z kandidátů, kteří se budou v neděli ucházet o zvolení haitským prezidentem, už vyzvali úřady, aby hlasování odložily. Státní správa by se podle nich měla nyní soustředit výhradně na potlačení epidemie. Úřady ale kandidátům, jejichž šance na úspěch ve volbách jsou podle BBC minimální, nevyhověly.

Původ epidemie cholery, která je na Haiti neobvyklá, není znám. Podle zprávy amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nemoc pravděpodobně do země zavlekl pouze jeden bacilonosič. Podle mezinárodních organizací se ale nemusí podařit ho vystopovat.

Někteří obyvatelé ze zavlečení choroby obviňují nepálské příslušníky stabilizační mise OSN. Vyšetření všech nepálských příslušníků sil OSN na choleru však bylo negativní. Podle zdravotnických organizací se nemoc mohla na Haiti dostat i v zásilkách humanitární pomoci určené obětem lednového zemětřesení, které zdevastovalo centrální část země.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a znečištěnými vodními zdroji. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Během čtyř hodin může nemocný ztratit až deset procent své váhy. Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?