Počet obětí eboly už přesáhl hranici šesti tisíc

4. 12. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet obětí eboly v západní Africe už překonal hranici šesti tisíc, více než 17.000 lidí se nemocí nakazilo. Novou bilanci zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Jen Sierra Leone přitom hlásí za uplynulý týden více než 500 nových případů nákazy.


Epidemie zasáhla ve větší či menší míře už osm zemí světa. Nejpostiženějšími zeměmi zůstávají západoafrické státy Libérie, Sierra Leone a Guinea. Kromě 15 lidí tam zemřeli všichni z dosavadních 6070 obětí. Celosvětově se nakazilo už 17.145 lidí.

Zatímco v dosud nejpostiženější Libérii se situace začíná stabilizovat, v sousední Sieře Leone virus řádí s nezměněnou intenzitou. Jen za poslední týden se tam nakazilo 537 lidí, téměř polovina v metropoli Freetownu. V předchozím týdnu bylo v Sieře Leone nově nakažených 385. Situace se podle WHO zlepšuje pouze na jihu země u hranic s Libérií.

WHO tento týden upozornila, že rozdíly ve vývoji v jednotlivých zemích souvisejí s tím, že Sieře Leone se na rozdíl od Guineje a Libérie nepodařilo dosáhnout takzvaného cílu sedmdesáti procent. WHO si před dvěma měsíci stanovila cíl dosáhnout do prvního prosince izolování 70 procent všech nakažených a bezpečného pohřbení 70 procent všech obětí eboly. To je totiž podle zdravotnických odborníků počet, který by měl zpomalit další šíření nemoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?