Počet obětí eboly v západní Africe už překonal hranici pěti tisíc

13. 11. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet obětí eboly v západní Africe překonal podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hranici pěti tisíc a více než 14.000 lidí se nemocí nakazilo. Další tři úmrtí nečekaně oznámilo Mali. Nejsou prý spojena s prvním případem smrti na ebolu v této africké zemi - ten se týkal dvouleté holčičky koncem října ve městě Kayes, kam přijela ze sousední Guineje.


V Sieře Leone začalo stávkovat více než 400 členů zdravotnického personálu.

Nejnovější obětí eboly se stal v malijském hlavním městě Bamako přítel imáma z Guineje, který nemoci podlehl v pondělí. Třetí obětí je pětadvacetiletá zdravotnice, která pacienta ošetřovala. Přístupu do kliniky brání policejní kordony.

Vláda této africké země po úterním úmrtí sestry ze soukromého pracoviště Clinique Pasteur v Bamaku ujistila, že byly podniknuty veškeré nezbytné kroky k identifikaci lidí, kteří se zdravotnicí přišli do styku.

U všech tří obětí bylo až dodatečně potvrzeno, že měli ebolu a podle agentury AP není jasné, proč klinika neměla od počátku u pacienta z Guineje podezření na ebolu. Dnešní oznámení následuje jen den poté, co malijské úřady tvrdily, že v zemi nebyl po říjnovém úmrtí holčičky zaznamenán žádný další případ nákazy ebolou.

Lidé z blízkosti malijských obětí eboly se musejí podrobit karanténě v délce 21 dní, což je inkubační doba tohoto smrtelného onemocnění.

Stávkující sierraleonské zdravotní sestry, zřízenci a sanitáři žádají vyplacení rizikového příplatku 100 dolarů (asi 2200 Kč) týdně, který jim už dříve přislíbila vláda. Všech více než 400 lidí je zaměstnáno v nemocnici v Bandajumě nedaleko města Bo. Ta je přitom jediným zdravotnickým centrem bojujícím s ebolou na jihu země. Provozuje ji organizace Lékaři bez hranic (MSF), která již uvedla, že bude muset v případě delšího trvání stávky kliniku uzavřít. Bez péče by tam prý zůstalo až 60 pacientů.

V současné době neexistují proti ebole žádné schválené léky a vakcíny, několik slibných preparátů se ale zkouší. Dvě nadějné očkovací látky se testují v Evropě, Africe a v USA, výsledky mají být známy do prosince. Odborníci předpokládají, že do poloviny příštího roku by se do Afriky mohly dostat stovky tisíc vakcín proti ebole.

WHO uvedla, že virem eboly, který způsobuje krvácivou horečku, se v západní Africe nakazilo 14.098 lidí, z nichž asi 5160 nemoci podlehlo. Nejvíce postižené epidemií jsou Libérie, Sierra Leone a Guinea. Zatímco v Libérii se ale situace prý již uklidňuje, Sierra Leone podle WHO zaznamenala v posledním týdnu „prudký nárůst“ nových případů. Nakazilo se tam 421 lidí.

Z Libérie se na Filipíny vrátilo více než 130 vojáků a policistů, kteří se v zemi účastnili mírové mise. Hned po návratu zamířili na ostrov Caballo, kde z preventivních důvodů setrvají 21 dní v karanténě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?