Počet obětí koronaviru MERS a nakažených v Saúdské Arábii roste

12. 5. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Množství obětí smrtícího koronaviru MERS a nakažených v Saúdské Arábii dál rychle roste. Ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters oznámilo, že infekci podlehlo dalších sedm lidí a úřady zaznamenaly deset nových případů onemocnění.


Zatímco ve čtvrtek saúdskoarabské zdravotnické úřady evidovaly od vypuknutí epidemie v září 2012 celkem 126 úmrtí na MERS, dnes jich je už 133. Počet registrovaných pacientů, kteří se nebezpečným koronavirem nakazili, od čtvrtka stoupl na 473.

Prudký nárůst infekcí byl v Saúdské Arábii zaznamenán v posledních týdnech a je spojován s nemocnicemi v Rijádu a v Džiddě. V dubnu se počet infikovaných v zemi téměř zdvojnásobil a v květnu se už zvýšil o dalších 25 procent.

Prudký nárůst onemocnění v poslední době je obzvlášť znepokojivý vzhledem k očekávanému přílivu poutníků z celého světa během islámského postního měsíce ramadánu, který letos připadá na červenec.

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?