Počet ošetřených dětí ve zlínské nemocnici ovlivňuje i počasí

7. 8. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Počasí má v létě podle zlínských lékařů vliv na počet zraněných dětí, pokud je velmi horko, jejich počet se snižuje, protože děti méně sportují. Když je chladněji, zranění přibývá. Letos v červenci, kdy byla velká vedra, lékaři ve zlínské krajské nemocnici ošetřili 536 úrazů dětí, loni ve stejném měsíci jich bylo o stovku více.


„Když je chladněji, ošetřujeme více úrazů, protože děti se více věnují sportu a jiným aktivitám. Loni nebylo tak horké léto jako třeba letos a předloni, takže i úrazů bylo víc,“ řekl ČTK primář traumatologického oddělení zlínské nemocnice Marcel Guřan.

Oddělení si podle něj vede podrobnou statistiku dětských úrazů, jejich počet se postupně od začátku roku zvyšuje, průměrně za pololetí ošetřili lékaři 622 dětských úrazů měsíčně.

Lékaři nejčastěji řeší odřeniny, pohmožděniny, zlomeniny a další poranění. Někteří dětští pacienti museli být hospitalizováni, například s otřesem mozku po pádu nebo po operaci komplikovanější zlomeniny.

Současným fenoménem, který způsobuje hodně úrazů, jsou podle primáře trampolíny. „Nejsou mnohdy řádně zabezpečeny a k úrazu tak dochází často zbytečně. Na počtu úrazů se značně podílejí také další sportovní aktivity, například jízda na kolečkových bruslích, na kole, sporty jako je fotbal a podobně,“ uvedl Guřan.

Pozitivní podle něj je, že nepřibývá těžkých úrazů hlavy. Vliv na to má i osvěta a prevence, děti častěji používají helmy a chrániče nohou a rukou. Lékaři z oddělení také pořádají přednášky ve školách. „Lékaři dětem na názorných příkladech a fotografiích různých úrazů, které jsme ošetřovali, ukazují, co vše se může stát, když se řádně nechrání nebo podceňují možné nebezpečí. Ohlasy dětí jsou velké a pozitivní,“ řekl primář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?