Pochod proti rakovině prsu se kvůli záplavám překládá na září

5. 6. 2013 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Růžový pochod proti rakovině prsu, který měl projít Prahou v sobotu 8. června, se kvůli povodním odkládá. Bude až v září, přesný termín se veřejnost dozví včas, sdělila ČTK za organizátory Diana Kargerová. S ohledem na povodňovou situaci a pohodlí pochodujících bylo rozhodnuto nepřidávat Praze jakékoli další vlny, třebas i růžové, uvedla.


Pochod se bude konat v hlavním městě letos potřinácté. Vstupenkou je tričko proti rakovině prsu, jeho koupí přispějí účastníci na prevenci rakoviny prsu, která během života postihne každou osmou Češku. Na projekty boje proti této rakovině se při předchozích pochodech nasbíralo 76 milionů korun.

Organizátoři pochodu jsou si podle Pytlíčkové vědomi, že velká část republiky má v těchto dnech starosti o své blízké, o zdraví a majetek. „Akce proti rakovině prsu by měla zůstat optimistická a chtěli bychom ji zpřístupnit všem, kteří ji chtějí velkoryse podpořit. Přesunem akce tak alespoň symbolicky podporujeme ty, kteří by do Prahy přijet chtěli, ale nemohou,“ uvedla.

Cílem akce je upozornit na rizika choroby, podpořit prevenci a přimět ženy jít na vyšetření. Každoročně lékaři v Česku odhalí nádor prsu u více než 6000 žen a 1600 pacientek umírá.

Česko má od roku 2002 program na odhalování rakoviny prsu. Ženám nad 45 let hradí každé dva roky preventivní mamografickou prohlídku zdravotní pojišťovny. Díky programu se tři čtvrtiny případů zjistí v počátečních stadiích a dají se dobře léčit.

Tričko, které je vstupenkou na pochod, si lidé mohou koupit na webu Zdraváprsa.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?