Počty výpovědí lékařů se mění, napětí trvá

5. 1. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Počty lékařů, kteří v rámci akce Děkujeme, odcházíme podali výpovědi, se mění každý den.


„Výpověď doručilo 51 zaměstnanců krajské nemocnice v Liberci. K dnešnímu dni si pět lékařů odchod rozmyslelo,“ řekl včera Právu zdejší krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). V Libereckém kraji podalo výpověď na sto lékařů.

Jak vyřešit hrozící kolaps se bude kraj snažit příští týden na schůzce s řediteli nemocnic a zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny. V Jihočeském kraji zatím lékaři, kteří výpovědi dali, na nich trvají. Kraj má nachystány dvě varianty postupu po 1. březnu.

„První počítá s tím, že během nadcházejících dvou měsíců většina lékařů své výpovědi stáhne, což by bylo optimální řešení, které ale počítá i se zodpovědným přístupem ministerstva zdravotnictví. Pokud by nemocnice vzniklou situaci nezvládly vlastními silami, připravuje kraj variantu číslo 2, jejíž podstata spočívá ve spolupráci všech osmi jihočeských nemocnic,“ uvedla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

O výpovědích lékařů se jedná i na Karlovarsku. „Pokoušíme se lékaře přesvědčit, že protesty postihnou především pacienty, kteří za nic nemohou,“ řekl karlovarský krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD).

V Plzeňském kraji výpovědí nepřibylo, ani zatím žádný z lékařů ji nechce stáhnout. Podle názoru poslankyně ČSSD Milady Emmerové je akce lékařů určitým politikem.

„Na jedné straně je chápu, na straně druhé se mi nelíbí, jak jsou ze všeho vystrašení občané. Zejména vůči těm trvale závislým na lékařské péči se mi to zdá být nefér. Odchody lékařů nejsou žádná legrace, ale podle mého jde o pokus o rychlou, razantní reformu zdravotnictví. Každopádně se domnívám, že krizový plán bude zapotřebí,“ uvedla.

Žádné výpovědi, naopak v plném nasazení lékařů i dalšího zdravotnického personálu je největší moravské transplantační pracoviště - Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně. Jeho ředitel Petr Němec nabízí v případě potřeby pomoc kolegům z kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze.

Reaguje tak na rozhovor a vyjádření ředitele IKEM profesora Miloše Adamce, který pro Právo uvedl, že z 18 transplantačních chirurgů v Praze jedenáct podepsalo výpověď.

Zlínský kraj je po kraji Vysočina odchody lékařů nejohroženějším regionem se 40 procenty lékařů ve výpovědi.
Naopak lékaři až na jedinou výjimku neodejdou z krajských nemocnic v Přerově, Prostějově a ve Šternberku ani z bývalé okresní nemocnice v Šumperku.

Ty provozují, respektive vlastní společnosti patřící k holdingu Agel. „Výsledkem několika jednání je dohoda, která lékařům zaručuje navýšení mezd nad rámec kolektivní smlouvy. Ta jim pro letošek garantovala dvouprocentní růst,“ informovala Právo mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?