Podání nabídek do obřího tendru na nemocnici Náchod opět posunuto

22. 4. 2013 7:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Termín pro podání cenových nabídek do miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod hradecký kraj už počtvrté posunul. Lhůta pro podání nabídek by měla nově skončit 9. května místo 22. dubna. Důvodem odkladu je to, že na základě dotazů uchazečů musel kraj zpracovat nový výkaz výměr. ČTK to řekla ředitelka krajského Centra evropského projektování Klára Dostálová. Původně měly firmy nabídky odevzdat v polovině března.


Současné zdržení soutěže podle Dostálové projekt zatím neohrožuje. „Věříme, že vše dobře dopadne a stavba začne k 1. červenci. Pokud by došlo k dalším zdržením, mohl by to být problém,“ řekla Dostálová. Za nejzazší možný termín zahájení stavby označila 1. srpen. Stavba má evropskou dotaci, a měla by proto být hotová nejpozději do konce roku 2015.

Podle výkazu výměr uchazeči udělají svou cenovou nabídku. Poskytnutím nového kompletního výkazu se hradecký kraj podle Dostálové chce vyhnout možným nejasnostem a problémům, které by vedly k dalším zdržením.

V tendru pokračují dva uchazeči, a to firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief. Pět uchazečů kraj vyřadil pro údajné nesplnění všech kvalifikačních požadavků. Z vyřazených usiluje do vrácení do soutěže jen společnost Skanska, která se proti rozhodnutí kraje odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Stavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje. Pravicová opozice projekt kritizuje a označuje ho za megalomanský. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje.

Předmětem zakázky jsou čtyři nové budovy, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Dostavba v dolním areálu nemocnice se uskuteční za plného provozu zařízení a má trvat 27 měsíců. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?