Poděkování dárcům kostní dřeně

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Poslední dubnový pátek proběhlo v pražském Obecním domě již pojedenácté slavnostní poděkování dárcům kostní dřeně.




Představitelé Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD) a Nadace pro transplantace kostní dřeně poděkovali 24 dárcům, kteří v loňském roce absolvovali odběr kostní dřeně, aby tak přispěli k záchraně života hematologicky těžce nemocných. Přítomní dárci převzali z rukou potenciálního dárce kostní dřeně, olympijského vítěze v moderním pětiboji Davida Svobody, a jednoho z vyléčených pacientů díky nepříbuzenské transplantaci kostní dřeně Hynka Sladkého křišťálový blok vyrobený ve sklárnách Moser a pamětní list.
V rámci slavnostního večera byly uděleny i další ceny. Cenu za nejvýznamnější finanční pomoc převzal zástupce společnosti Amgen, s. r. o., Cenu za nejvýznamnější nemateriální pomoc získal Český svaz házené a Cenu za nejvýznamnější mediální pomoc si odnesla redaktorka časopisu Naděje Jana Kořínková. Dvojnásobný dárce kostní dřeně Karel Lhotka si odnesl Cenu Adolfa Borna.

Výjimka z anonymity

Tradičně, letos již podesáté, byla učiněna výjimka z anonymity dárců a příjemců kostní dřeně a jako vyvrcholení slavnostního večera došlo k setkání pacienta s dárcem. Tím byl 37letý Jaroslav Henzl z Čisté u Rakovníka, který do registru vstoupil v roce 2005. V roce 2007 daroval kostní dřeň Petře Maurerové, která transplantaci podstoupila pro diagnózu myelodysplastického syndromu.
Český národní registr dárců dřeně je databáze dobrovolných potenciálních dárců kostní dřeně. Registr má dnes již 45 tisíc potenciálních dárců. Nadace pro transplantace kostní dřeně je nezisková organizace s celostátní působností, která podporuje ideu dobrovolného dárcovství kostní dřeně a finančně zajišťuje činnost registru.
Více informací naleznete na: www.kostnidren.cz

Karel Lhotka s cenou Adolfa Borna.
Seznámená dvojice s rodinami – vlevo dárce, vpravo příjemkyně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?