Podepíšeš? Přestaneš operovat

29. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťské nemocnici hrozí kolaps. Lékaři plánují hromadné výpovědi, při nejčernějším scénáři jich odejde až padesát. Nejradikálnější postoj zastávají na oddělení ARO a chirurgii, kde chce údajně odejít přes osmdesát procent lékařů.


Vedení nemocnice si však vrásky nedělá, na konkrétní otázky DOBRÉHO DNE zareagovalo jen odkazem na strohé tiskové prohlášení…

A přitom podle všeho nejde jen o plané hrozby, připravenost ukončit pracovní poměr ke 31. prosinci 2010 už podpisem deklarovalo 35 lékařů, což je zhruba sedmadvacet procent z celkového počtu. „Tři čtvrtiny mají specializovanou způsobilost, mezi nimi i dva primáři a pět zástupců nebo vedoucích lékařů,“ prozradil Petr Vysloužil, zástupce primáře radiodiagnostického oddělení, který se nebál veřejně promluvit a poukázat na nešvary za nemocničním plotem…

„Shromažďování výpovědí zahájíme v pondělí 6. prosince a podáme je kolektivně prostřednictvím advokátní kanceláře,“ zdůraznil Vysloužil.

Současná situace je reakcí na výzvu Děkujeme, odcházíme, kterou rozjel Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů po celé zemi. Ke kampani se hlásí už skoro 4 200 lékařů. Jedna z tváří kampaně Šárka Drinková byla se speciální sanitkou „MUDr.ncákem“ i v Uherském Hradišti a nestačila se divit.

„Snad poprvé jsem se setkala se zastrašováním. Kdo podepíše, bude potrestán. Jak? Lékaři před atestací nebudou připuštěni a chirurgové přestanou operovat,“ diví se Drinková, které vyrazily dech i platové podmínky. „V Uherskohradišťské nemocnici jako v jedné z mála nemá většina lékařů žádné osobní ohodnocení a za službu jsou odměňování stovkou na hodinu. Po službách ani nechodí domů, čímž se porušuje zákoník práce,“ tvrdí Drinková.

Vysloužil a spol. podle jejího zjištění mají v průměru o několik tisíc méně než třeba kolegové na Vysočině. „Zaslouží si přitom stejně, jako máme v našich požadavcích. Lékař po škole 200 korun za hodinu, lékař s atestací, samostatně pracující dvojnásobek,“ je přesvědčená Drinková, která do Uherského Hradiště přijede ještě jednou, a to 10. prosince. „I přes zastrašování se zájem lékařů zvyšuje,“ vysvětlila lékařka.

Olej do ohně přilil podle lékařů i ředitel nemocnice Antonín Karásek. „Po jeho prohlášení v médiích a projevu na primářské schůzi se situace skutečně výrazně radikalizovala, takže předpokládám, že nashromáždíme čtyřicet až padesát výpovědí,“ prohlásil Vysloužil.

Nejradikálnější jsou podle něj oddělení ARO a chirurgie, kde zvažuje podání výpovědí více než 80 procent lékařů, nezanedbatelné procento je však i na gynekologii a interně. „Kdyby skutečně všichni prvního března už nepřišli do práce a nemocnice neměla alespoň částečnou náhradu, nedojde na ARO a chirurgii jen k omezení provozu a prodloužení čekací doby, ale k úplnému uzavření lůžkových částí a pouze k dílčímu zajištění ambulantního provozu,“ varuje zástupce primáře, který má dvě atestace v oboru radiologie a s výjimkou mamografie erudoval ve všech oborech radiodiagnostických zobrazovacích metod. Jeho příjem? I s příplatkem za vedení a nenárokovým osobním příplatkem činí bez přesčasových hodin asi 35 tisíc korun hrubého…

„To je hrozné. Vždyť v Praze by zástupce primáře za takové peníze ráno ani nevstal z postele. Mimochodem, to je můj plat,“ říká zdravotní sestřička ze Starého Města, která pracuje na JIPce jedné z pražských fakultních nemocnic. „A naprostá většina sloužících lékařů překračuje až dvakrát zákonem povolené množství přesčasové práce,“ podotkl ještě Vysloužil.

Redakce DOBRÉHO DNE se snažila opakovaně získat reakci ředitele nemocnice Antonína Karáska, ale marně. Vydal jen strohé a nekonkrétní tiskové prohlášení. „Akci lékařů Děkujeme, odcházíme vnímáme.

Pracovněprávní naplnění podpisu Prohlášení o připravenosti k ukončení pracovního poměru je možné formou podání výpovědi ze zaměstnaneckého poměru, což je individuální akt upravený zákoníkem práce,“ napsal Karásek, podle kterého je „vedení nemocnice připraveno požadavek na zvýšení hodinové sazby kdykoliv řešit v intencích kolektivní smlouvy.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?