Podezření na syndrom CAN

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaz: Dobrý den, nějakou dobu mám podezření, že v mém okolí dochází k týrání dítěte. Z otevřených balkonových dveří je často slyšet křik a pláč asi 3leté holčičky. Pozoruji, že dítě je často nemocné, protože je vídám v nemocnici, kam chodím na vedlejší oddělení se synem na pravidelné kontroly. Holčička má nezdravě popelavou barvu, vlastně s ní vůbec nechodí na hřiště ani ven. Asi před měsícem byla na týden v nemocnici a vrátila se mnohem živější, usměvavá, ale rychle se to zase vrátilo do původního stavu. Rodina, kde holčička žije, asi patří k sociálním případům – rodiče nepracují. Dvě starší děti jsou v dětském domově. Dá se v tom něco dělat? Z. P., Karlovy Vary


Na úvod je třeba říct, že samotný dětský pláč nemusí znamenat týrání dítěte, nicméně nelze jej podceňovat. Ve svém dotaze uvádíte bližší „indicie“, které vás vedou k podezření, že dochází k týrání dítěte. Takto obecně, např. bez sociálního šetření v rodině a systematického zjišťování situace, se dá těžko jednoznačně odpovědět. Ale koneckonců není na vás určovat, co se v rodině, o které píšete, děje. Z řady mediálně známých případů se ukazuje, že právě lhostejnost okolí vede mnohdy k dlouhodobému týrání, zneužívání či zanedbávání dítěte, které může končit až fatálně. Většina dětí se s takovými zážitky vyrovnává celý život obvykle s pomocí dětského psychologa a dalších odborníků, v dospělosti vstupují např. do psychoterapie, vyhledávají pomoc v ordinacích psychiatra.

Syndrom týraného dítěte

V odborné literatuře se dočtete o syndromu CAN (v anglosaské literatuře označovaný jako Child Abuse and Neglect), který lze do české terminologie přeložit jako syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte. K nestorům při jeho medializaci směrem k široké veřejnosti patřil dnes již zesnulý prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc., který se „dětské duši“ věnoval celý svůj profesní život a působil v řadě specializovaných pracovišť a k tématu publikoval nespočet odborného textu. Pokud se pokusíme blíže specifikovat formy syndromu CAN, tak je lze rozdělit na:

* Tělesná forma – Aktivní – dítě je bito, dušeno, tráveno, má pohmožděniny, drobné či větší rány po těle, nezhojené zlomeniny, v extrémních případech může končit smrtí dítěte. – Pasivní – dítě není dostatečně oblečeno vzhledem k ročnímu období, je hladové, dochází k nedostatkům ve zdravotní péči.

* Psychická forma – Aktivní – dítě je vystavováno nadávkám a dalším formám verbální agrese, je ponižováno, zesměšňováno, strašeno, podstupuje šikanu. – Pasivní – dítě nemá dostatek podnětů ke svému rozvoji, dochází k zanedbávání v duševní a citové úrovni.

* Sexuální forma – Aktivní (kontaktní) – manipulace v oblasti erotogenních zón, sexuální hry, pohlavní zneužití, znásilnění (znásilňování), incest. – Pasivní (bezkontaktní) – sledování pornografie (video, fotografie), exhibice před dítětem.

* Další zvláštní formy – sem patří organizované týrání a zneužívání, rituální týrání a zneužívání, systémové týrání a zneužívání, Münchhausen syndrome by proxy (blíže viz níže). Z publikovaných výzkumů se ukazuje, že nejčastěji dochází k týrání, zneužívání a zanedbávání od osob, které dítě velmi dobře zná (od rodičů nebo prarodičů – vlastních i nevlastních, starších sourozenců, od osob z širšího okruhu příbuzenstva, příp. z okruhu tzv. rodinných přátel).

Odborná literatura dokonce přímo vymezuje ohrožené děti, které na sebe jistým způsobem „násilí přivolávají“ – jedná se např. o děti, které nesplňují představy a očekávání svých rodičů (děti se sníženým intelektem, se zdravotním postižením), děti, které tzv. vyčerpávají (křikem, nespavostí, hyperaktivitou apod.), děti, které vykazují nepředvídatelné chování (děti s bizarním chováním na podkladě psychotického onemocnění, autistické děti apod.). Tak jako existují děti ohrožené syndromem CAN, tak se dá říci, že existují i dospělí, kteří řekněme mohou ve výchově „inklinovat“ k syndromu CAN. Lze hovořit i o určitých životních situacích, které jsou v tomto smyslu ohrožující (dítě a nevlastní rodiče, velmi mladí rodiče, nechtěné těhotenství, rozvodové stavy apod.).

Nelze ale samozřejmě paušalizovat a tvrdit, že např. každá 17letá osamělá matka, které se narodilo zdravotně postižené dítě, ho bude týrat či zanedbávat. Je však určitě potřeba působit v těchto případech preventivně – v síti sociálních služeb, zdravotnické péče a přirozeného rodinného prostředí vytvořit optimální podmínky pro zvládání náročné životní situace.

Münchhausen syndrome by proxy

Ke zvláštním formám syndromu CAN se řadí mj. i Münchhausen syndrome by proxy, se kterým se můžete vedle „klasických forem“ syndromu CAN setkávat právě ve zdravotnictví. Tento syndrom byl u dospělých pojmenován Richardem Asherem, který o něm publikoval poprvé v roce 1951 slavnou práci o von Münchhausenovi, kterého známe pod jménem baron Prášil. Naše literatura nám nabízí díky Jaroslavu Haškovi příběh vojáka Švejka, který asi částečně simuloval duševní poruchu, která mu přinášela určité výhody. K dalším literárním postavám může patřit například Hamlet.

Slovo „by proxy“ znamená v zastoupení. Používá se při předstírání, zveličování nebo aktivním vytváření příznaků tělesného nebo duševního onemocnění vlastních dětí. Tato forma syndromu v zastoupení byla poprvé popsána Meadowem v roce 1977, u nás na něj upozornil o několik let později (v roce 1985) Marten a od té doby se pomalu dostává do povědomí lékařů a posléze i veřejnosti. Ke klasickým příkladům tohoto syndromu patří, že dospělá osoba (nejčastěji rodič) např. různě upravuje odebraný biologický materiál (krev, moč), který má jít k vyšetření, aby výsledky byly patologické a bylo indikováno další vyšetření pro určení diagnózy. Dochází i k přímému poškození dítěte, třeba ho nutí požívat vlastní výkaly, podávají mu „léky“, aplikují inzulin, aniž by ho dítě mělo užívat. Tito lidé se často a velmi vehementně dožadují dalších vyšetření a nepřetržité přítomnosti u dítěte i v době hospitalizace. Poškozování se odhalí při odloučení dítěte a dospělého, kdy dojde obvykle k rapidnímu zlepšení zdravotního stavu dítěte.

Existují obecná pravidla, jak postupovat při podezření na týrání, zneužívání a zanedbávání dětí. V první řadě je třeba zdůraznit, že pokud máte oprávněné důvody, že k těmto skutečnostem dochází, máte povinnost podle trestního zákona oznámit spáchání trestného činu (resp. § 168 Neoznámení trestného činu, kde je mj. jmenován § 215 Týrání svěřené osoby), což lze učinit na nejbližší služebně Policie ČR, a to buď písemně, nebo formou protokolu sepsaného na místě. Pokud vás k tomuto podezření vedou jen jakési „nepřímé indicie“, které nejsou hodnověrné, máte možnost obrátit se třeba i anonymně na příslušné oddělení sociálně-právní ochrany dětí a popsat stávající situaci a pracovníci/pracovnice tohoto oddělení jsou povinni takové oznámení prošetřit. Existují i organizace, které mají pověření k sociálně-právní ochraně dětí od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV), kde se můžete rovněž v daném případě poradit s odborníky, kteří mají teoretické i praktické zkušenosti s touto problematikou.


Kontakty na organizace :

Dětské krizové centrum o. s. www.dkc.cz, www.ditekrize.cz Fond ohrožených dětí www.fod.cz Rodičovská linka tel. 840 111 234, www.linkabezpeci.cz Růžová linka – helpline www.ruzovalinka.cz Sdružení Linka bezpečí www.linkabezpeci.cz Střep – české centrum pro sanaci rodiny www.strep.cz


Odkazy na legislativu:

Úmluva o právech dítěte Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon Zákon o rodině č. 94/ 1963 Sb. Zákon o sociálně právní ochraně dětí č. 359/ 1999 Sb.


O autorovi: Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?