Podivné obchody za čtyři sta milionů

9. 3. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci kontrolního výboru sněmovny nechají prověřit zakázky, jimiž Ústecký kraj nakupuje pro své nemocnice přístroje. Nejedná se o malou sumu, ale o 400 milionů, které kraj získal z evropských peněz. Pokud se potvrdí podezření, že zakázkanebyla v pořádku, není vyloučeno, že kraj bude muset peníze vracet...


- Nákup drahých přístrojů do ústeckého zdravotnictví nechá prověřit kontrolní výbor sněmovny

- Opakuje se karlovarský případ

Poslanci kontrolního výboru sněmovny nechají prověřit zakázky, jimiž Ústecký kraj nakupuje pro své nemocnice přístroje. Nejedná se o malou sumu, ale o čtyři sta milionů korun, které kraj získal z evropských peněz.

Pokud se přitom potvrdí podezření, že zakázka, kterou vyhrálo sdružení firem Hospimed/Puro-klima, nebyla v pořádku, není vyloučeno, že kraj bude muset peníze vracet. HN na to upozornily v pátek.

„Požádáme o prověření ministerstvo pro místní rozvoj, které má patronát nad evropskými penězi,“ říká předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Dražší až o třetinu

Na podezřele drahé přístroje, které dostávají, upozornilo několik severočeských lékařů z nemocnic, které spadají pod kraj. Ten je spravuje prostřednictvím holdingu Krajská zdravotní. HN poté získaly smlouvy, které Krajská zdravotní uzavřela na dodávky se sdružením firem Hospimed/Puro-klima, a porovnáním s cenami přístrojů v registru veřejných zakázek zjistily, že přístroje dodává sdružení nemocnicím za až o třetinu vyšší ceny, než si je nemocnice kupují samy.

Samotná Krajská zdravotní proti podezření z předražení protestuje a tvrdí, že není možné uvedené případy srovnávat, protože každý přístroj má jiné osazení. „Škodu Octavii si také můžete koupit v cenové relaci od 350 do 750 tisíc,“ říká ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt. Podezření z předražení odmítá i majitel Hospimedu Jindřich Řehák: „Je třeba dát vedle sebe detailní specifikace, protože ve vybavení přístrojů jsou dramatické rozdíly.“

Jenže to právě HN udělaly. A zjistily, že zatímco například pražská Nemocnice na Homolce nakoupila magnetickou rezonanci Siemens Avanto za 25 milionů korun, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, spadající pod Krajskou zdravotní, ji má dostat za 48 milionů korun - bude sice rozšířená o některé doplňky, ale ty by neměly stát víc než pět milionů korun.

A dětské oddělení nemocnice v Mostě zase v rámci zakázky od sdružení Hospimed/Puro-klima dostalo minulý týden dva inkubátory po 570 tisících - přitom zhruba před měsícem nemocnice úplně stejný inkubátor koupila sama za pouhých 320 tisíc korun.

Jediný uchazeč

Výběrové řízení vypsala Krajská zdravotní loni v září. A pro účastníky soutěže si dala podmínky: musí mít kromě půlmiliardového obratu i zkušenosti s nejméně čtvrtmiliardovou zakázkou. „Je to podezřelé, příliš to zužuje okruh těch, kdo se mohou přihlásit. Je na místě ptát se, proč to tak dělají,“ říká Libor Ježek z kontrolního výboru sněmovny.

„Když to má být technika za půl miliardy, tak to nemůže dělat jen tak někdo,“ brání naopak podmínky soutěže Reichelt. A podle něj je podobných firem, které splňují podmínky, celá řada. Nicméně do soutěže se přihlásil pouze jediný uchazeč: Sdružení Hospimed/Puro-klima. „Proč nebyl větší zájem? To nevím, nezkoumal jsem to,“ krčí rameny Reichelt.

Vysvětlení nízkého zájmu je ale jednoduché: Tak nastavené podmínky skoro nikdo jiný v Česku nesplňuje. „My na to určitě nedosáhneme. Takové firmy jsou dvě, maximálně tři na trhu,“ říká například Jan Kuběna z GE Medical Systems. Každá firma totiž většinou prodává jen jednotlivé přístroje a ty málokdy stojí víc než několik desítek milionů korun. Šanci tak mají pouze takzvaní kompletátoři - a větší jsou v zemi pouze tři, kromě dvou uvedených je to ještě Hypokramed. Jednatel Hypokramedu Vratislav Roubal ústeckou zakázku nechce komentovat. „Asi vědí, proč to tak nastavují,“ říká pouze.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospoářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Marek Pokorný, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?