Podle amerických vědců sója snižuje riziko rakoviny prsu

20. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Washington 5. dubna (ČTK) - Ženám, které často jedí sóju, zřejmě hrozí menší riziko vzniku rakoviny prsu. Tvrdí to tým složený z vědců několika amerických univerzit. Jejich výzkum se zaměřil na 18 oblastí světa a porovnával výskyt tohoto druhu zhoubné nemoci. Ze závěrů vyplynulo, že u kavkazských žen je riziko o 14 procent nižší než ve zbytku světa. Sója se přitom v oblasti Kavkazu vyskytuje běžně na jídelníčku.

Vědci se shodují, že za „zázračnými“ účinky sóji může stát hormon isoflavin, který se v této luštěnině běžně vyskytuje a údajně dokáže ničit buňky se špatnou genetickou informací, tedy i buňky rakovinové. Navíc dokáže zmírňovat nejrůznější záněty. Odborníci ale tvrdí, že v náhražkách sóji a v sojových koncentrátech je hladina isoflavinu minimální. Naopak hojně se vyskytuje v tradičních asijských jídlech, mimo jiné v tofu, v sójové mouce a v sójovém mléku.

Sója však může preventivně působit především tehdy, když je pravidelnou součástí jídelníčku již od útlého věku člověka. Jedna ze studií odhalila, že asijské ženy, které se narodily v Asii, trpěly rakovinou prsu mnohem méně než jejich vrstevnice, které přišly na svět v USA. „Ale dosud neexistuje studie, která by mohla tyto poznatky dostatečně ověřit,“ uvedl lékař Bruce Trock.

Kolem sóji a jejích účinků tak stále existuje mnoho neznámých. „Sice jsme našli souvislost mezi příjmem sóji a nižším rizikem rakoviny prsu, ale nemáme tušení, jakou má sója skutečnou moc,“ dodala Leena Kilakivi-Clarková z univerzity v Georgetownu. Lékaři připouštějí, že sója nemusí být jediným důvodem pevného zdravý kavkazských žen. Zásluhu na tom může mít i jejich životní styl. „Musíme brát v úvahu, že asijské ženy jsou více fyzicky aktivní, pijí méně alkoholu, dříve rodí a jejich stravovací návyky jsou naprosto odlišné od žen ze západu,“ řekl Trock.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?