Podle analýzy MZ ceny léků v ČR klesly, pacienti víc neplatí

21. 5. 2010 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek zveřejnilo analýzu reálných cen léků za první čtvrtletí 2010. Pacienti podle ní nezaplatí za léčení víc. Pojišťovny uspoří 3,4 miliardy korun, přičemž pacientům doplatky nestoupnou. Potvrzují to i data Grémia majitelů lékáren.


Podle České lékárnické komory a České asociace farmaceutických firem však pacienti platí víc, 28 procent léků, které dříve doplatek neměly, ho nyní má. Kritici ale prý vycházejí z výsledků správních řízení, firmy ceny snižují, a tak by pacienti platit víc neměli.

Lékový ústav snížil ceny léků a úhrady ze zdravotního pojištění zatím u pětiny léků. Do konce roku by revize zhruba 9000 léků měly být hotovy. Podle kritiků ovšem to, co zdravotní pojišťovny ušetří, zaplatí pacienti.

„Informace, které se objevily o růstu doplatku pacientů, jsou zcela v rozporu s tím, co má ministerstvo k dispozici,“ řekla novinářům ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

První náměstek ministryně Marek Šnajdr upřesnil, že reálné ceny léků vlivem úsporného Janotova balíku klesly o sedm procent, nejvíce u léků nad 500 korun, u částečně regulovaných pak je pokles o čtyři procenta. Firmy již reagují snížením ceny, řekl náměstek.

„Pokud tedy došlo k synchronnímu snížení cen a úhrad, poplatky pacientů nestouply,“ zdůraznil. Náměstek ovšem připustil, že výrobci reagují s určitým zpožděním, takže se pacientům může stát, že jeden až dva týdny po vyhlášení nové úhrady zaplatí víc. Pacienti platí rozdíl mezi cenou a úhradou, v každé lékové skupině musí být ze zákona jeden lék plně hrazený z pojištění - skupin je 300, léků bez doplatku 1000, doplnil náměstek.

Ministerstvo argumentuje daty z 1600 lékáren (v ČR je 2600 lékáren a výdejen). Podle ministerstva se výrobci, kteří přišli o zisky, snaží záměrně znejistit pacienty nepravdivými údaji. Ministerstvo má pro pacienty naopak dobrou zprávu, že i v následujících týdnech budou klesat ceny a úhrady u dalších stovek léků.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš upřesnil, že dosud je 92 správních řízení pravomocných a vykonatelných, to je 1800 lékových kódů z celkem 9126. Revize byla provedena u nejvíce předepisovaných léčiv, která pokrývají 30 procent ročních nákladů zdravotních pojišťoven na léky. Například změny úhrad za hormonální léčbu rakoviny prsu znamenají roční úsporu 275 milionů korun. Za uspořené peníze nyní mohou dostat moderní lék na rakovinu prsu další pacientky.

Marek Hampel z Grémia majitelů lékáren dodal, že z dat 425 členských lékáren vyplynulo, že pacienti neplatí za léky víc. „Reálný dopad na pacienty není, výrobci kopírují rozhodnutí SÚKL,“ řekl.

V ČR se ročně spotřebují léky za 80 miliard korun, z nich přes 36 miliard platí zdravotní pojišťovny, zbytek je spoluúčast a volně prodejné přípravky. Z dat podle Šnajdra vyplynulo, že platby zdravotních pojišťoven nemocnicím stouply od roku 2007 o 21 procent, ambulancím o 27 procent, za léky však díky opatřením ministerstva stoupla vydání jen o šest procent.

Ministryně dnes rovněž informovala, že pro svého nástupce připravila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která přinese další úspory. Maximální ceny léků mají klesnou o deset procent, zavede se soutěž výrobců o nejnižší cenu a urychlí se i vstup levnějších generických léčiv na trh.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?