Podle Hegera brzy padne rozhodnutí, zda bude IZIP dál fungovat

23. 4. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V brzké době by mohlo padnout rozhodnutí o dalším osudu elektronických zdravotních knížek IZIP. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by totiž měla předložit výsledky analýzy, jak projekt funguje. Mělo by tak být jasné, zda budou knížky existovat, či zda se zruší.


V pořadu Pressklub rádia Frekvence 1 to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Projekt IZIP sklízí kritiku z různých stran a z různých důvodů. VZP za něj za deset let dala 1,8 miliardy korun s DPH.

„Jestli důkazy (o fungování) nebudou přineseny, budu velký zastánce toho, aby se to celé vypovědělo, aby se z toho vycouvalo,“ uvedl ministr. Podle něj by se pak mělo také zjistit, jestli se peníze na projekt vydaly „legálně“.

Heger řekl, že už loni bylo jasné, že knížky IZIP příliš nefungují, protože je na ně „navěšeno plno bočních funkcí“, jako je třeba počítačový systém pojišťovny. Ministr podotkl, že právě kvůli tomu mnozí říkali, že projekt není možné ukončit. Pokud by ho podle dřívějších informací VZP chtěla zastavit, hrozily by miliardové arbitráže.

Vedení VZP loni oznámilo, že se projekt IZIP testuje ve dvou krajích. Výsledky by měly být do pololetí. Ředitel pojišťovny Pavel Horák před časem řekl, že další osud knížek bude záviset i na přístupu ministerstva zdravotnictví, tedy třeba na tom, jestli stát používání této elektronické pomůcky nařídí.

O projektu by rozhodovala správní rada VZP. Ta má 30 členů - deset do ní poslala vláda, 20 sněmovna podle zastoupení stran. Zástupci opozice i Věcí veřejných měli k projektu výhrady. Heger uvedl, že rozhodování o IZIP by tentokrát bylo už poslední. „Teď už to dospělo do konce, kdy už se bude rozhodovat naposledy a natvrdo,“ dodal.

VZP loni pořizovala za milion další akcie společnosti IZIP. Vlastní jich 51 procent. Sama ale rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích je potřeba dvoutřetinová většina. Zbylých 49 procent akcií držela neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na kterou své akcie převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?