Podle Julínka EK podruhé vyzvala ČR ke změně stanovení úhrad léků

27. 10. 2006 9:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise již podruhé vyzvala Česko k tomu, aby změnilo svůj postup při stanovení úhrad léků ze zdravotního pojištění a řídilo se evropskou směrnicí. Česká strana má na nápravu či její odstartování dva měsíce. Novinářům to řekl odstupující ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).


Praha - Pokud ČR pravidla neupraví, hrozí jí podle něj žaloba u Evropského soudního dvora a případné miliardové sankce.

„Jsme ve velmi kritické situaci. Evropská komise nám minulý týden oznámila, že rozbíhá druhé kolo řízení. Máme dva měsíce na to, abychom situaci vyřešili,“ uvedl Julínek. Podle něj jsou nutné legislativní změny, aby Česko požadavky směrnice dodrželo.

Úhrady za léky z pojištění určuje zvláštní komise při takzvané kategorizaci. Na neprůhlednost postupu si Evropské komisi stěžovala Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS). Česko podle ní porušuje evropskou transparenční směrnici. Komise loni na podzim požadovala po ČR vysvětlení a nápravu. Ministerstvo pod vedením Julínkova předchůdce Davida Ratha (ČSSD) na jaře uvedlo, že se postup změnil a směrnici již odpovídá. Nyní komise svou výtku zopakovala. Rath již dříve řekl, že se farmaceutické firmy jen snaží získat za léčiva co nejvíc peněz z pojištění či peněženek pacientů.

Pokud by ČR stanula před Evropským soudním dvorem, neměla by příliš šanci uspět, míní Julínkův náměstek Pavel Hroboň. Podle Julínka plyne ročně z pojištění na úhradu léků zhruba 40 miliard korun. Případná arbitráž by se pohybovala „řádově v miliardách“, dodal ministr.

Ministerstvo chce požadavky směrnice naplnit tak, že by samo začalo stanovovat maximální ceny léků. Nyní je určuje ministerstvo financí. Podle představitelů ministerstva zdravotnictví bývají stanovené maximální ceny v průměru o 30 procent vyšší, než jaké s výrobci vyjedná Všeobecná zdravotní pojišťovna. Kupující tak za léčiva platí víc. U některých preparátů prý maximální ceny zas neodpovídají síle balení, takže je firmy do ČR nedodávají.

Maximální ceny léků by podle Hroboně měly vycházet ze srovnání cen z vybraných zemí EU s podobnou ekonomickou úrovní jako ČR. Pravidla činnosti a složení kategorizační komise by měl stanovit zákon o všeobecném zdravotním pojištění. Ministerstvo navrhuje, aby úhrady za lék odpovídaly jeho „skutečnému přínosu“. Přednostně by měly být z pojištění placeny hlavně drahé léky, které zachraňují život, dodal Hroboň.

Zákon by měl také určit, zda si lidé budou levná léčiva platit sami, uhradí si recept nebo bude existovat poplatek za vyzvednutí léku. Norma by mohla stanovit i roční limit doplatků na léky. Podle Hroboně by pacienti za doplatky neměli ročně vydat víc než 3000 korun. „Tento návrh je technicky připraven,“ uvedl náměstek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?