Podle Kaddáfího syna je propuštění sester již blízko

12. 6. 2007 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Po jednání s evropskou komisařkou pro zahraniční vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem to v neděli prohlásil syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám...


Propuštění pěti bulharských zdravotních sester a palestinského lékaře, kteří byli v Libyi opakovaně odsouzeni k trestu smrti za údajné úmyslné nakažení více než čtyř stovek místních dětí virem HIV, se díky „pozitivní“ evropské iniciativě přiblížilo.

Po jednání s evropskou komisařkou pro zahraniční vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem to v neděli prohlásil syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám.

Oba politici z EU se dnes ráno setkali též s šesticí zdravotníků a vyjádřili opatrný optimismus ohledně vyhlídek na jejich propuštění.

Sajf Islám podle agentury Reuters uvedl, že v současnosti jsou jednání o propuštění zdravotníků „v poslední míli maratonu“, což je podle něj ta nejtěžší fáze. Je nicméně přesvědčen, že výsledek bude přijatelný pro všechny strany.

„Věříme, že tohle je začátek konce tohoto problému,“ dodal. Definitivní řešení je podle něj v rukou libyjského soudního systému a rodin nakažených dětí.

Oba evropští politici se dnes setkali s vězněnými zdravotníky. „Mohou se spolehnout, že budu pracovat s plným nasazením, abychom dosáhli jejich osvobození - čím dříve, tím lépe,“ řekla na adresu zadržovaných Ferrerová-Waldnerová.

Podle eurokomisařky se nyní naskýtá šance najít řešení, a záměrem mezinárodního společenství je tuto šanci nepromarnit.

S příbuznými postižených rodin a jejich zástupcem Idrissem Laghou se Ferrerová-Waldnerová a Steinmeier setkali už v neděli.

Podle Laghy vyjádřili evropští představitelé přání co nejvíce urychlit řešení této krize a znovu prý připomněli návrh Evropské unie zajistit léčbu pro nakažené děti.

„Také jsme hovořili o odškodnění, ale to je stále předmětem jednání,“ řekl Lagha Reuters bez bližších podrobností.

Lagha již na konci května po setkání britského premiéra Tonyho Blaira s rodinami nakažených dětí uvedl, že obě strany dospěly k dohodě o vypořádání s mezinárodním společenstvím do konce německého předsednictví Evropské unie, tedy do 21. června. Evropští politici však dnes uvedli, že tak brzké a průlomové vyřešení situace neočekávají.

Svou „rozhodnou podporu“ mezinárodním snahám o propuštění zdravotníků vyjádřil při dnešní návštěvě Bulharska i americký prezident George Bush.

„I nadále budeme dávat Libyi najevo, že propuštění sestřiček je velkou prioritou naší země,“ citovala Bushe agentura AP.

Libyjské soudy opakovaně uznaly pětici Bulharek a palestinského lékaře vinnými, že na konci 90. let úmyslně nakazili 426 dětí virem HIV v nemocnici ve městě Benghází.

Zatím zemřelo 56 dětí, u nichž se rozvinula choroba AIDS. Odsouzení se hájili tím, že doznání si na nich vyšetřující policisté vynutili mučením a smrtelný virus se v nemocnici šířil ještě před jejich příchodem.

Vinni tak prý nejsou oni, ale špatné hygienické podmínky ve zdravotnickém zařízení.

To potvrdila i svědectví odborníků na HIV a nezávislá vědecká studie. Soud však tyto argumenty nevzal v potaz. Proti rozsudku protestovala mimo jiné Evropská unie, jejímž členem je Bulharsko od letošního roku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?