Podle lékárníků zneužívají konopné lékárny názvu lékárna

27. 8. 2013 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Takzvané konopné lékárny zneužívají názvu lékárna, tvrdí Česká lékárnická komora. Prodávané produkty nejsou z léčebného konopí, ale jen z konopí technického. V ČR je sice od letoška léčebné konopí povoleno, lékárny ho ale zatím nemají. Použití názvu lékárna zákon běžným prodejnám nezakazuje. Komoře se nepodařilo prosadit, aby název byl jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy.


„Tady jsou pacienti podle mého názoru jednoznačně ovlivňováni a jméno lékárna je zneužíváno, protože to nejsou žádné lékárny. Jsou to normální obchody, nemají a ani nemohou mít přípravky z léčebného konopí. Masti jsou z technického konopí a jsou k dostání všude mimo lékárny,“ řekl ČTK prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Problém vidí v tom, že vybavení konopné lékárny neodpovídá předpisům pro vybavení lékárny jako zdravotnického zařízení, ani kvalifikace personálu neodpovídá požadavkům na univerzitní vzdělání v oboru farmacie. „V kupujících je názvem konopná lékárna vytvářen mylný dojem, že jejich zdravotní obtíže řeší kvalifikovaní zdravotníci ve zdravotnickém zařízení,“ varoval.

Lékáren je v ČR 2640, konopných lékáren jen pět až sedm, hodně se ale mediálně prezentují. „Vezou se na vlně zájmu o konopné přípravky z titulu toho, že se změnil zákon a je vyhláška, ale ještě dlouho léčebné konopí v lékárnách nebude. Ani zdravotní pojišťovny ho hradit nechtějí,“ řekl Chudoba. Léky z konopí budou na elektronický recept pro nemocné nad 18 let let, do lékáren by se měly dostat na podzim.

Komora nepochodila s výzvou majiteli, aby názvem lékárna neklamal kupující. Obeslala proto Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví s tím, že podle názoru komory je název zdravotnického zařízení v tomto případě zneužíván.

Ministerstvo předalo podnět České obchodní inspekci. „Výsledek všeho je takový, že současná česká legislativa neumožňuje zabránit zneužití titulu lékárna,“ řekl Chudoba. Připomněl, že komora už před lety žádala při novelizaci zákona o zdravotnických službách, aby pojem lékárna byl vymezen jen pro zdravotnická zařízení, aby veřejnost nebyla klamána.

Ministerstvo tehdy změnu slíbilo, ale neprovedlo ji. Situace tedy podle Chudoby je nyní taková, že žádná státní instituce vzhledem k platnému zákonu nemůže nic dělat, dokud se zákon nenovelizuje.

Komora tedy alespoň na svém webu využila možnosti, aby informovala pacienty, že konopné lékárny mají přípravky pouze z technického konopí. Uvádí, že nehodnotí produkty konkrétního obchodu. Jen připomíná, že skutečná lékárna musí být označena zeleným lékárenským křížem a na viditelném místě mít údaje o odborném zástupci a vedoucím lékárníkovi. Údaje je možné ověřit také na webech lékového ústavu a lékárnické komory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?