Podle Ligy lidských práv omezí zdravotní reforma práva pacientů

23. 8. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Ligy lidských práv omezí reforma zdravotnictví práva pacientů, i když ministr Leoš Heger (TOP 09) tvrdí opak. Liga zpracovala Desatero překvapeného pacienta, ve kterém na rizika upozorňuje.


O reformních zákonech jedná tento týden sněmovní zdravotní výbor a do konce srpna mají být na programu Poslanecké sněmovny. Ministerstvo kritiku odmítlo, považuje ji za neopodstatněnou.

Liga přiznává, že reformní zákony o zdravotních službách a specifických službách řadu pacientských práv posilují, v některých případech prý ale mohou pacienty „nemile překvapit“.

Zdravotní péče může být podle výkladu ligy beztrestně poskytována na nedostatečné úrovni. Lize se nelíbí ani to, že platnost dříve vyslovených přání je omezena na pět let. Lékaři by prý mohli zneužívat právo vypovědět pacienta ze své péče. Očkovat by se mohlo proti vůli pacienta. Lize vadí zachování kastrací či to, že péči při domácím porodu pojišťovny neuhradí.

„Všechny reformní zákony připomínkovaly Rada vlády pro lidská práva a úřad ombudsmana. Přípravě předcházela mnohaměsíční veřejná debata,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Podle něj se kritika ze strany Ligy lidských práv nezakládá na reálných základech, věci jsou vytržené z kontextu. „Podle názoru ministerstva jde lize jen o krátkodobé zviditelnění,“ řekl.

Liga na kritice zákonů ale trvá. Nedostatečná úroveň péče hrozí proto, že v nové definici odborné úrovně poskytované péče, lege artis, je dovětek „s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti“. Špatně vybavená nemocnice bude podle ligy beztrestně poskytovat péči na úrovni, na kterou je vybavena. Podle Sršně jde o nepochopení a vytržení ze souvislostí.

Liga zpochybňuje i časové omezení dříve vysloveného přání. Podle ministerstva může člověk přání po pěti letech obnovit, případně i dřív je změnit. Lidé v notářském zápisu uvedou, jak s nimi má být zacházeno, pokud jim nemoc znemožní rozhodovat o sobě. Riziko vidí liga u pacientů s demencí. Jejich přání přestane platit, sami už nové napsat nedokážou.

Zákon podle ligy neúměrně posiluje práva lékařů, když jim umožňuje vypovědět pacienta ze své péče. Norma to umožňuje v případě, že pacient nedbá rad lékaře a odmítá dodržovat léčebný režim. Možnost pro lékaře je přísně omezena, zneužití podle mluvčího nehrozí.

Liga kritizuje i úpravu očkování, zákon prý dovolí očkovat i proti vůli pacienta nebo jeho zákonných zástupců. Podle Sršně však existuje povinné očkování už podle současné úpravy. Důvod kritiky tedy není jasný.

Podle ligy by zákon měl nově umožnit porody doma. To znamená, že by zdravotní pojišťovny měly tuto péči porodním asistentkám hradit. Nyní si porod doma hradí ženy samy.

Liga kritizuje i úpravu sterilizací či potratů, prý budou možné i přes výslovný nesouhlas pacienta. Potraty však nové normy neupravují, zachovávají dosavadní úpravu. Chirurgické kastrace sexuálním delikventům by podle ligy měly být zcela zakázány, evropské země už je neprovádějí. Ministerstvo argumentuje účinností tohoto opatření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?