Podle odborů začnou nespokojení slovenští lékaři podávat výpovědi

24. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nespokojení slovenští lékaři začnou tento týden podávat hromadné výpovědi. Ohlásily to lékařské odbory poté, co jejich požadavky na zvýšení platů zdravotníků či zastavení chystané transformace nemocnic na akciové společnosti podpořila většina lékařů.


Ministerstvo zdravotnictví lékaře vybídlo, aby neohrozili péči o pacienty. Na výraznější ústupky zdravotníkům vláda zatím nepřistoupila.

„Máme podepsaných 3827 lékařů ze slovenských nemocnic, kteří svým podpisem deklarovali, že jsou připraveni podat výpověď, pokud nebudou splněny jejich, a tedy naše požadavky,“ řekl novinářům šéf Lékařského odborového sdružení Marian Kollár. „V této chvíli předpokládáme, že podobné číslo bude i ve výpovědích. Předpokládáme, že v nejbližších týdnech budou podány,“ dodal.

Případný odchod jen několika set z asi 7000 lékařů by zřejmě ochromil slovenské zdravotnictví. Zdravotníci už delší dobu upozorňují, že kvůli nedostatku peněz v systému hrozí kolaps péče o pacienty. K mobilizaci přistoupili poté, co se jejich českým kolegům při podobné akci pod názvem Děkujeme, odcházíme podařilo získat od vlády příslib zvýšení platů.

Na Slovensku ale kromě zvýšení výdělků požadují lékaři také změny ve financování zdravotnictví, zastavení transformace nemocnic nebo dodržování zákoníku práce, aby zdravotníci nemuseli odpracovávat vysoký počet přesčasů.

Požadavky nespokojených lékařů vláda dosud nesplnila; vynakládat více peněz na zdravotnictví prý neumožňuje napjatá státní pokladna. Ministerstvo zdravotnictví v reakci na postup lékařských odborů naznačilo, že hrozby výpověďmi považuje za neetické. „Z hlediska etického by lékaři měli zvážit, zda kvůli požadavku na více peněz na platy a nemocnice jsou ochotni hromadně opustit své pacienty včetně novorozeňat a lidí plně odkázaných na jejich péči,“ uvedlo ministerstvo.

Vláda zatím počítá s vyčleněním 470 milionů eur (11,5 miliardy korun) na oddlužení nemocnic, které by tak po proměně na akciové společnosti už neměly tížit staré dluhy. Transformovaná zdravotnická zařízení ale patrně už nebudou moci vykazovat další ztráty, protože jim bude hrozit likvidace.

Vedle hromadných výpovědí lékařů hrozí už od září omezení ošetřování pacientů na pohotovosti. Někteří lékaři kvůli nedostatečnému odměňování za tyto služby nechtějí už na pohotovostech pracovat. Ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že v takovém případě se vystavují hrozbě vysoké pokuty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?