Podle průzkumu přibylo lidí, kteří chodí k zubaři

4. 10. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Péče o chrup je podle nejnovějšího průzkumu pro Čechy a Češky stále důležitější. Alespoň jednou ročně jde k zubaři 90 procent obyvatel, oproti loňsku je to nárůst o 22 procent. K dentální hygienistce pravidelně chodí 31 procent lidí, loni to bylo 28 procent.


Délka čištění chrupu se nezměnila, lidé tráví čištěním zubů nejčastěji zhruba pět minut denně, stejně jako loni. V průzkumu výrobce žvýkaček, který má ČTK k dispozici, odpovídalo 4792 lidí.

Podle průzkumu stouply počty lidí užívajících dentální pomůcky. Zatímco loni se polovina dotázaných spokojila jen s kartáčkem a zubní pastou, letos 69 procent uvedlo, že užívají i jiné dentální pomůcky, jako ústní vodu, mezizubní kartáček či zubní nit.

Podle zubaře Jakuba Smrčka ale není situace tak optimistická, jak to z průzkumu vypadá. Povědomí o dentální péči sice stoupá, nicméně i tak se lidé k péči o chrup podle něj stále nestavějí tak zodpovědně, jak by měli.

„Praxe bohužel ukazuje, že lidé mají zřejmě v tomto citlivém tématu tendenci realitu trochu přibarvovat. Máme bohužel ještě daleko k západním zemím, kde se staly pravidelné návštěvy stomatologa i dentální hygienistky součástí běžného života většiny lidí,“ řekl dnes novinářům Smrček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?