Podle VV může 150 000 lidí přijít o průkaz zdravotně postižených

14. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 150 000 lidí může podle Věcí veřejných (VV) kvůli vládním reformám přijít o průkaz zdravotně postižených a s ním spojené úlevy. Místopředsedkyně opoziční strany Kateřina Klasnová doufá, že se pro návrh mezi poslanci podaří najít dostatečnou podporu. Řekla to na tiskové konferenci ve Sněmovně, na níž ji doprovodilo i několik dětí, kterých se změny týkají.


„Exministr práce a sociálních věcí (Jaromír Drábek) je v tomto ohledu lepší než Ježíš Kristus, protože do konce roku 2015 vyléčí, ovšem po svém, tisíce těžce zdravotně postižených. Z moci úřední budou tito lidé zdraví,“ uvedla Klasnová ke změnám zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a zákona o sociálních službách. Pro vládní reformy se sice VV ještě jako součást koalice vyslovily, podle Klasnové však jen proto, že Drábek tehdy o skutečných dopadech reformy lhal.

Dnes místopředsedkyni opoziční strany vadí zejména změna definice zdravotně postižených osob, kvůli níž mohou prý o průkaz zdravotně postiženého přijít lidé, kteří jsou schopni zvládnout vstávaní, usedání, stoj, ujít 200 metrů nebo vyjít do druhého patra. To podle Klasnové zvládne prakticky každý z nynějších asi 274 000 držitelů průkazů zdravotně postižených, což však prý neznamená, že tito lidé jsou zdraví a že nepotřebují základní pomoc od státu.

Když lidé o úlevy spojené s průkazkou, jako například slevu na dopravu nebo vyhrazení parkovací místo, začnou přicházet, bude to pro ně podle Klasnové znamenat výrazné omezení. S tím souhlasí i Veronika Smutná, matka tří a půlleté holčičky, které kvůli nádoru v jednom roce věku lékaři amputovali nohu. Kvůli průkazu zdravotně postižených museli prý absolvovat několik koleček kontrol a o průkazku ZTP/P v srpnu stejně přijdou. Na kontroly s dcerou podle Smutné navíc dosud najezdili přes 60.000 kilometrů, aniž by měly nárok na příspěvek od státu.

Právě příspěvek na vozidlo chtějí VV pomocí další novely vrátit lidem s amputací v koleni nebo výše. Petici s tímto požadavkem podle poslankyně VV Jany Drastichové podepsalo již více než 10.000 lidí. Návrh obou novel podpořil včera také paralympionik v hodu diskem Jaroslav Petrouš. Ten, sám s nohou amputovanou nad kolenem, plánuje i charitativní výstup na Sněžku na Mezinárodní den dětí. První červnový den jej prý doprovodí i Klasnová.

Jak návrhem, který by znamenal návrat ke starému způsobu přiznávání a ponechávání průkazů zdravotně postižených, tak návrhem na podporu amputovaných se včera zabýval kabinet. Podle předběžného stanoviska je však předloha opoziční strany v rozporu s cíli sociální reformy. Znamenala by prý vyšší výdaje ze státního rozpočtu.

S konečnou platností bude o novelách rozhodovat Parlament a Klasnová věří, že si hlasy zákonodárců získají. Jednala prý se zástupci ČSSD, KSČM i vládní koalice. Od jednotlivých poslanců má dle svých slov přislíbenou podporu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?