Podle WHO loni poprvé ubylo pacientů s TBC

12. 10. 2011 7:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni poprvé se snížil počet osob nakažených tuberkulózou (TBC). Podle dnes vydané statisticky Světové zdravotnické organizace (WHO) byl počet osob, které na toto onemocnění zemřely, nejnižší za minulé desetiletí. Také v Česku se výskyt choroby každoročně snižuje a nemoc je pod účinnou kontrolou.


Ze zprávy WHO vyplývá, že v roce 2010 se celosvětově nakazilo 8,8 milionu lidí a 1,4 milionu osob na toto onemocnění zemřelo. V roce předchozím bylo nemocných 9,4 milionu lidí. Bakterií TBC je nakažena třetina světové populace, onemocní ale jenom zlomek z nich. Nejvíc nemocných - devět milionů - bylo zaregistrováno v roce 2005. Co do úmrtí byl nejtragičtější rok 2003, kdy na TBC zemřelo 1,8 milionu osob.

Číně se od roku 1990 do letoška podařilo snížit počet úmrtí na TBC o 80 procent - loni na ni zemřelo 55 tisíc Číňanů. Celosvětově za toto období počet úmrtí za totéž období klesl o 40 procent.

V ČR loni zemřelo na TBC 28 lidí a nemocných bylo 680 osob, což bylo o čtyři procenta méně než v roce předchozím. Zhruba 17 procent nemocných tvořili cizinci, nejvíce jich bylo z Ukrajiny, Vietnamu, Mongolska a Slovenska.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun k údajům WHO sdělil, že „je to velký pokrok, avšak nikoli důvod k samolibosti“. „Tuberkulózou se ročně nakazí stále miliony lidí a příliš mnoho jich umírá. Vyzývám k zásadní a trvalé podpoře prevence a zdravotní péče o nemocné, zejména o ty nejchudší a nejzranitelnější,“ řekl.

Nejvíc je tuberkulóza rozšířena v Latinské Americe, karibské oblasti, Africe, Asii, Východní Evropě a v Rusku. Bakterie tuberkulózy ničí plicní tkáň. Pacienti kašlou a bakterie se šíří vzduchem. Neléčený člověk může ročně nakazit až 15 osob.

V Evropě i jinde ve světě však přibývá nemocných TBC, u nichž nezabírají léky a je potřeba nákladná a dlouhá léčba, která trvá i dva roky. Z celkového počtu nemocných trpí touto rezistentní formou TBC 440 tisíc osob a z nich 18 procent připadá hlavně na východní Evropu a republiky bývalého Sovětského svazu. Z nemocných registrovaných v ČR trpělo rezistentní formou TBC deset pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?