Podlesí léčí nemocné klouby a šlachy novovou metodou

18. 7. 2010 7:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou unikátní metodou začalo v těchto dnech léčit pacienty s nemocnými klouby rehabilitační oddělení Nemocnice Podlesí.


Takzvané kinesiotejpování, jak se metoda nazývá, spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku za účelem zmírnění bolesti v oblasti pohybového aparátu. Informovala o tom mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská. Nová metoda slouží zejména pro ošetření páteře a kloubů, k její stabilizaci nebo také k odlehčení postižených kloubů ať již artrózou nebo úrazem.

Svou nezastupitelnou roli má kinesiotejping ve sportovní medicíně. Stále častěji se však užívá také v léčbě bolestivých stavů pohybového aparátu v rámci rehabilitace. Své zkušenosti s tejpováním prozrazuje primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice Podlesí Ingrid Walicová. „Základním materiálem pro kinesiotejpování je speciální lepicí páska, která je pružná, hypoalergenní, použitelná i v novorozeneckém věku a navíc obsahuje minerál turmalín. Metoda je obdobou klasického tejpování, která je známá především sportovcům, neomezuje však rozsah pohybu kloubů,“ říká Ingrid Walicová.

Touto speciální metodou léčí rehabilitační oddělení Nemocnice Podlesí například klouby postižené artrózou nebo úrazem. Kromě kloubních problémů se metodou tejpování léčí také bolesti páteře, včetně akutních ústřelů, vadné držení těla, lymfatické otoky či hematomy. Velmi účinná může být v případě, trpí-li pacient bolestivými úpony Achillových šlach, artrózy kolen a kyčlí. Významnou roli může kinesiotejping sehrát i v případě onemocnění svalových a šlachových úponů loketního kloubu (takzvaný tenisový loket). Tejpování má svůj význam i pří bolestech v podbřišku při menstruaci nebo novorozenecké koliky. Tejpování má své kořeny v Japonsku, zakladatelem je chiropraktik Kenso Kase. „Celý proces kinesiotejpování je poměrně jednoduchý a účinný, ale může ho provádět jen dostatečně kvalifikovaná a zaškolená osoba, fyzioterapeut nebo lékař. K samotné praxi je nutné absolvovat školení s mezinárodním certifikátem,“ vysvětlila primářka Walicová, která toto školení také absolvovala a certifikát získala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?