Podnájem části bílinské nemocnice se bude zabývat soud

5. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podnájmem části nemocnice s poliklinikou v Bílině se bude zabývat soud. Valná hromada nemocnice uzavřela na konci ledna smlouvu o podnájmu plicní ambulance primářce tamního oddělení následné péče, člence městské rady i valné hromady nemocnice Aleně Jelínkové. Podle odpůrců protiprávně.


Na soud se obrátila neúspěšná kandidátka hnutí PRO! Bílinu Lucie Ječmenová. Chce, aby soud předběžným opatřením platnost smlouvy pozastavil, případně zcela zrušil, řekla ČTK.

Podnájemní smlouvu schválila městská rada, která svým složením kopíruje valnou hromadu nemocnice, na konci ledna. Smlouva je uzavřená na neurčito s platností od začátku letošního roku. Podle Ječmenové k tomu ale neměla mandát.

„Stoprocentním vlastníkem nemocnice je město Bílina. Náš názor je, že o tom neměla rozhodovat rada města, která k tomu neměla oprávnění. Rozhodovat musí zastupitelstvo. Máme na to i právní rozbor ministerstva vnitra,“ řekla Ječmenová. Mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová řekla, že soud rozhodne do týdne. „Na rozhodnutí o předběžném opatření je sedmidenní lhůta,“ doplnila Trejbalová.

Zastupitelstvo zasedalo v Bílině naposledy loni před říjnovými volbami. Soud pak kvůli kupčení s hlasy nařídil opakované hlasování, které se konalo 31. ledna. Kvůli stížnosti na jeho průběh, kterou soud řeší, se ale nově zvolení zastupitelé zatím nesešli.

Ječmenová argumentuje i tím, že město přijde kvůli smlouvě o peníze. Nemocnice se smlouvou vzdává i licence na poskytování služeb plicní ambulance. Z jejího výdělečného provozu přitom podle Ječmenové dotovala nevýdělečná lůžka následné péče. Starosta Bíliny Josef Horáček (nez.), který za valnou hromadu souhlas se smlouvou podepsal, odmítá, že je protizákonná.

„Měli jsme na to rozbor dvou advokátních kanceláří, všechno je v pořádku. Pokud někdo dospěje k závěru, že není, tak ať se tím zabývá nová rada. Současná rada i valná hromada nemocnice jsou ale naprosto funkční,“ doplnil Horáček. Za podáním k soudu vidí politický boj.

Podle Ječmenové by se smlouvou měli zabývat noví zastupitelé. Kdy se ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva uskuteční, není zatím jasné. Ústecký krajský soud by o stížnosti na opakované hlasování měl rozhodnout do 21. března. Pokud ji zamítne, může stávající starosta zastupitelstvo svolat. Jedinou stížnost na opakované hlasování podal zástupce Bílinských sociálních demokratů René Štěpánek, který je zároveň jednatelem městské nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?