Podpis smlouvy o pracích za 100 mil. v karlovarské nemocnici odložen

4. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj a firma OHL oproti plánu ještě nepodepsaly smlouvu na takzvanou centralizaci karlovarské nemocnice za 100 milionů. Smlouvu chtěly podepsat v úterý, ale firma a kraj se zatím neshodly na její definitivní podobě, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM).


Původně se v nemocnici mělo začít stavět už v polovině loňského prosince.

„Naším cílem je uskutečnit projekt centralizace, tedy přestěhování oddělení v karlovarské nemocnici a přístavbu nových prostor, protože je to pro pacienty i zdravotníky naprosto nezbytné. Musíme toho však dosáhnout na základě jednoznačně transparentního postupu při realizaci projektu,“ uvedla Valjentová.

Zatímco smlouvu o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu kraj podepsal už v pátek, ve smlouvě o dílo chtěl kraj v původní smlouvě vypustit údaj tom, že se stavba zahájí 15. prosinced 2014. Podle právníků kraje by byla smlouva s touto podmínkou neplatnou. Jenže právníci stavební firmy chtěli ošetřit změnu termínu zahájení stavby dodatkem ke smlouvě o dílo. To podle právního stanoviska Karlovarského kraje nelze akceptovat.

Pečlivě připravené znění smlouvy je v tomto případě nutné, protože kraj má na centralizaci nemocnice v Karlových Varech schválenou dotaci ve výši 85 procent nákladů. Pokud by ale porušil některou z podmínek, musel by část nebo celou dotaci vracet.

Náročná je i termín dokončení do října letošního roku. Přípravné práce pro předání staveniště už sice běží, ale podle původního plánu se už měsíc mělo pracovat.

Jak dnes ČTK řekl generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice a.s. Josef März, některé nemocniční oddělení jsou už připraveny na příchod stavbařů. „Například staré operační sály, kde se musí odinstalovat původní vybavení,“ řekl März ČTK.

Cílem centralizace je seskupit oddělení, která jsou nyní v karlovarské nemocnici rozesetá po rozlehlém areálu, do jedné budovy. Do budoucna by to mělo snížit nálady i zefektivnit péči o pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?