Podporu protestům zvažuje i Česká asociace sester

27. 10. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
K tlaku na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) i celou vládu kvůli navýšení platů příští rok o deset procent se možná připojí většina sester v nemocnicích. Ultimátum daly v pondělí kabinetu tři odborářské organizace, ve kterých jsou lékaři, sestry i další zdravotníci. Připojení teď zvažuje také Česká asociace sester. Její šéfka Dana Jurásková to řekla ČTK. S ministrem podepsala obdobné memorandum pro sestry, jako šéf lékařských odborů pro lékaře.


„My akceptujeme aktivity, které teď odborové organizace směrují na ministerstvo a jsou cíleny na obě profesní skupiny, na lékaře i nelékaře, tedy i sestry. Na sněmu předsedkyň 11. listopadu v Poděbradech budeme další postup zvažovat,“ řekla Jurásková.

ČAS zatím nevstoupila do krizového štábu Z3, který odboráři ustavili. Neúčastnila se ani jarních lékařských protestů, podobně jako Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, který už do Z3 vstoupil. K výpovědím vyzvaly lékaře na konci loňského roku jen lékařské odbory, ostatní odborové organizace vyčkávaly, dávaly přednost vyjednávání.

ČAS podepsal na jaře s Hegerem memorandum, kterým podle Juráskové měla být řešena asymetrie v platech v českém zdravotnictví. „My máme zájem, aby nůžky mezi výší platů lékařů a nelékařů se nerozevíraly. Naším zájmem tedy bylo, pokud se budou zvedat platy zdravotníkům, aby se zvedly i sestrám,“ vysvětlila.

Ve dvojjediné roli prezidentky sesterské odborové organizace a ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice musí Jurásková řešit i to, kde vezme na zvýšení platů peníze. Potvrdila, že na to, aby zvýšila platy bez jakýchkoli dodatečných zdrojů, nejsou peníze, v každém případě ale souhlasí s tím, že zdravotníkům je nutno platy navýšit, a zvýšit je chce.

Jako ředitelka musí hledat zdroje uvnitř nemocnice a také předpokládá, že úhradovou vyhlášku vydá ministr v takové podobě, aby nemocnice mohly platy zdravotníkům zvýšit.

„Pokud ne, bude to opravdu vážný problém, nicméně ve chvíli, kdy jako ředitelka zdravotnického zařízení přímo řízeného ministerstvem zdravotnictví dostanu tento příkaz, tak pokud bych jej nesplnila, nebudu pravděpodobně ani řídit Všeobecnou fakultní nemocnici,“ shrnula.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?