Pohotovost skončila, kraj ruší dotaci

28. 4. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Mikulov nemá zájemce, který by městu a okolí zajistil provoz Lékařské služby první pomoci. Služba tak na přelomu roku skončila. Zastupitelstvo informovalo vedení kraje, že nemá jak službu zajistit, a proto nereflektuje na poskytnutí dotace na provoz LSPP.


Pohotovosti alespoň částečně nahrazuje iniciativa některých lékařů a lékáren, kteří byli ochotni upravit své provozní hodiny. Původní koncepci služeb lékařské pohotovosti schválil na podzim kraj a její součástí byl příspěvek pro Mikulov.

Ve městě řadu let nacházeli lidé lékaře pohotovosti v objektu Domu zdraví, což bylo do jisté míry unikátem, protože obvyklejší je zajišťování pohotovostí nemocnicemi.

„Koncepce počítala s poskytnutím dotace městu Mikulovu ve výši 591 tisíc korun na zajištění nezbytných nákladů na lékařskou pohotovost. Městu se však nepodařilo najít zájemce o poskytování této služby. Proto se mikulovské zastupitelstvo rozhodlo dotaci kraje nepřijmout a službu nezajišťovat,“ vysvětlil příčiny změn v systému krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

„Faktem je, že pohotovost v Mikulově byla velmi málo využívána, statistiky hovoří maximálně o pěti pacientech denně,“ řekl radní, podle jehož názoru péče o obyvatele není ohrožena. Nejbližší pohotovost mají mikulovští k dispozici v Břeclavi, případně v Hustopečích. V prvním případě mohou na cestu k lékaři využít vlak i autobus, ve druhém jen linky silničních dopravců.

Rušení pohotovosti v Mikulově a okolí vyvolalo nesouhlas. Lidé argumentují, že možnost dopravy na pohotovost je uvedenými veřejnými prostředky nedostatečná a kdo nemá auto, k lékaři se sám nedostane. Problém proto řešili mikulovští zastupitelé.

Podle místostarostky Ilony Žiškové Vágnerové (nezávislá) nebylo možné najít shodu se stávajícím provozovatelem pohotovosti. Zastupitelé totiž odmítli akceptovat zvýšené požadavky provozovatele Domu zdraví a místo toho se přiklonili ke zrušení služby.

Místostarostka alespoň oslovila některé lékaře se žádostí o prodloužení ordinačních hodin a stejná žádost směřovala i k lékárníkům. „Dohodli jsme se, že po čase vyhodnotíme zkušenosti a podle toho se rozhodneme, co dál,“ uvedla místostarostka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?