Pohotovost ve Stodě slouží lékaři z nemocnice, praktici z jižního Plzeňska nechtěli

6. 11. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský úřad na jaře vyzval praktické lékaře z jižního Plzeňska, aby se podělili o služby víkendové pohotovosti ve Stodské nemocnici, jinak pohotovost v sobotu a neděli skončí.


Praktikům se ovšem nechtělo, a tak dnes službu musejí navíc k vlastním povinnostem obstarávat lékaři z nemocnice.

Víkendová pohotovost ve Stodě tedy zůstala, ale příliš spokojeni nejsou ani vytížení zdravotníci, ani pacienti, kterých navíc znatelně přibylo.„Lékaři, kteří by měli normálně sloužit na interně, během letošních prázdnin ošetřili asi o 200 % pacientů víc než během těch loňských. Ze zhruba 160 lidí se počet zvýšil na 440. Na pohotovosti jsme kvůli tomu posílili službu o jednoho člověka,“ řekl ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar.

Dva lékaři na pohotovosti slouží proto, aby se o akutní případy staral alespoň jeden z nich, zatímco ten druhý bude u pacientů na svém oddělení. „Ne vždy se to podaří, ale snažíme se pro pacienty udělat co nejvíc,“ dodal ředitel s tím, že lékaři na pohotovosti dostávají odměny, ovšem kvůli tomu, že bylo třeba zaměstnat jednoho navíc, to nejsou velké benefity.

Podle krajské radní pro oblast zdravotnictví Mileny Stárkové nastal ve Stodě obecný problém. „Pro řadu pacientů je 90 korun nízký poplatek a je jim pohodlnější jít raději odpoledne nebo navečer na pohotovost než přes den k vlastnímu lékaři. Na pohotovostech tak často musejí řešit banality, navíc na úkor svých pacientů na nemocničních odděleních,“ vysvětluje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?