Pohotovostní lékárny jsou v Praze bílými vránami

3. 8. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Metropole má celkem 57 městských částí, z toho 15 patří mezi velké. Pohotovostních lékáren je však pro celou Prahu pouze osm.


Tento nepoměr je dnes o to více zarážející, že běžných lékáren je v metropoli naopak hodně. Lékárny jsou dnes umístěny nejen v budovách zdravotnických zařízení, ale i v nákupních centrech, nebo jsou součástí klasické zástavby.

Z toho vyplývá nejen jejich rozmístění, respektive hustota v jednotlivých částech města, ale také otevírací doba, která se přizpůsobuje potřebámobčanů z okolí

Otevírací doba podle obchodů

Nejhustší síť lékáren je v centru města, na území městských částí Prahy 1, Prahy 2 a na levém vltavském břehu Prahy 5. Zatímco lékárny v klasické zástavbě mívají „klasickou“ otevírací dobu od 8 do 18 hodin, lékárny v nákupních centrech se většinou řídí otevírací dobou těchto středisek, tedy zpravidla do 21, výjimečně do 22 hodin.

Z bývalé pohotovostní lékárny ve Vršovicích na Moskevské ulici zbylo jen okénko, v němž se dříve vydávaly léky po otevírací době. Podobně v břevnovské ulici Pod Marjánkou v budově stejnojmenné polikliniky zůstala po pohotovosti jen okénka, dokonce dvě.

„Nejblíže to máte do Dejvic na Vítězné náměstí,“ odkazuje místní zaměstnankyně, která po 19. hodině v lékárně již jen uklízí. Občan by možná čekal pohotovostní lékárnu také ve vojenské nemocnici ve Střešovicích, ale pro veřejnost tam pohotovost není. Stejně je tomu u některých jiných velkých lékáren, kde výdej pro veřejnost končí o půlnoci.

V zahraničí lze najít pohotovostní lékárny i na nádražích či jiných dopravních uzlech města, v Praze jsme však takové řešení nenašli

Jde o záležitost městských částí

„Pohotovostní lékárny zřizují městské části, magistrát to nemůže nijak ovlivnit. To by bylo možné jen dotací a to se u tak lukrativního oboru, jakým lékárny jsou, zdá zbytečné,“ říká radní pro oblast zdravotnictví Milan Pešák.

Podle něj se pohotovostní lékárny s celodenní službou zřizují v zásadě tam, kde je také lékařská služba první pomoci. Tyto služby zajišťují z velké části fakultní nemocnice, a proto jsou pohotovostní lékárny zpravidla jejich součástí. Jde o motolskou nemocnici v Praze 5, krčskou Thomayerovu nemocnici v Praze 4 a nemocnici Na Bulovce v Praze 8.

Kromě toho jsou podle Pešáka lékárny i v blízkosti zubních pohotovostí, jež v obou případech - dětské i pro dospělé - město dotuje milionemkorun ročně.

Milan Pešák říká, že magistrát si je nerovnoměrnosti rozložení pohotovostních lékáren v Praze vědom a chce o tom jednat s jednotlivými městskými částmi i s resortem zdravotnictví. O jakékoli změně tohoto stavu bude však možné podle něj uvažovat až v nadcházejícím volebním období.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?