Pojišťovny zřejmě získají víc peněz na chronické pacienty

7. 12. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny zřejmě budou dostávat více peněz na chronické pacienty. Vládní novelu, která to předpokládá, dnes Sněmovna posunula do finále.


Poslanci ve druhém čtení žádné úpravy předlohy nepožadovali. Dolní komora by ji mohla schvalovat v lednu. Zdravotnický výbor navrhl už dřív roční odklad účinnosti, ministerstvo zdravotnictví s tím souhlasí. Nový systém by tak měl platit vzhledem ke zdlouhavému projednávání předlohy až od ledna 2018.

Pojišťovny si teď přerozdělují vybrané pojistné jen podle věku a pohlaví pojištěnců. Změna má zabránit tomu, aby pojišťovny měly zájem jen o mladé a zdravé pojištěnce.

Navrhovaná změna bude výhodná pro pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů. Pojišťovny, které takové pacienty neregistrují, naopak o peníze přijdou. Objem peněz který se bude přerozdělovat, bude v řádech stamilionů.

Předloha nezmění celkový objem peněz v systému zdravotního pojištění. Letos dají pojišťovny na péči zhruba 250 miliard korun.

Novela dopadne na státní rozpočet v objemu asi 900.000 korun ročně. Peníze půjdou na dva pracovníky, kteří budou na ministerstvu zdravotnictví spravovat nový systém přerozdělování pojistného.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?