Pojišťovna: Vlivem Rathovy vyhlášky rostly náklady pomaleji

23. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra na zdravotní péči rostly v prvním čtvrtletí pomaleji než ve stejném období loňska a bilance prvních tří měsíců letošního roku je vyrovnaná. Novinářům to ve čtvrtek řekl její generální ředitel Karel Šatera...


S 1,03 milionu pojištěnců je tato pojišťovna druhou největší v Česku po Všeobecné zdravotní pojišťovně.

„Regulace fungovaly, vlivem vyhlášky ministerstva zdravotnictví se podařilo růst nákladů zbrzdit,“ uvedl Šatera. Pojišťovna vydala téměř stejně za léky na recept, zatímco v předchozích obdobích náklady na ně rostly o deset až 20 procent. Úspory letos byly i v oblasti lázeňské péče a v dopravě pacientů, dodal ředitel.

Příjmy pojišťovny z pojistného za první čtvrtletí byly 3,962 miliardy korun, to je 3880 korun na jednoho pojištěnce, a výdaje na péči 3,665 miliardy korun, to je 3590 korun na jednoho pojištěnce. Denně hradí pojišťovna zdravotnickým zařízením v průměru 40,7 milionu korun, vyčíslil Šatera.

Pojišťovna měla v prvním čtvrtletí smlouvu s 24.796 zdravotnickými zařízeními, to je zhruba o 0,3 procenta méně než loni. Důvodem podle Šatery je úprava smluvní sítě podle potřeb pacientů, měřítkem byla odbornost a hospodárnosti jednotlivých zařízení. Úpravy sítě schválily lékařské komory i odborné společnosti.

Na rozdíl od ostatních osmi pojišťoven má Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra smlouvy s ambulancemi až do konce letošního roku, ostatním pojišťovnám končí v pololetí. Na dohodu s ambulancemi má tedy podle Šatery čas.

Nemocnicím prodlouží nynější smlouvy do konce roku 2007 a nové s nimi uzavře, až bude jasno, zda a jak funguje zákon o neziskových nemocnicích. Se smlouvami s ambulancemi vyčká na definitivní vyjádření ministra zdravotnictví Davida Ratha, zda vezme v úvahu výsledky dohodovacích řízení. Rath již vyhlášku o rámcových smlouvách vydal a není jasné, nakolik přihlédne k dohodě poskytovatelů s pojišťovnami.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra chce podle Šatery změnit smluvní podmínky proti těm, které stanovil ve vyhlášce Rath. Ministr počítá se smlouvami na dobu neurčitou i určitou a pro nemocnice jen na čtyři roky. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra dá všem smlouvy na pět až osm let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?