Pojišťovny budou moci ovlivnit předepisování léčiv

20. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař bude při předepisování léku limitován seznamem, který vytvoří zdravotní pojišťovna. Takzvané pozitivní listy mají ušetřit systému zdravotnictví miliardy korun.


Změny v lékové politice, které ministr zdravotnictví Leoš Heger chystá, by měly ušetřit finance nejen v celém systému, ale také pacientům. Více peněz by po jejich zavedení měly na svých účtech mít zejména zdravotní pojišťovny.

Úplnou novinkou budou tak zvané pozitivní listy, kdy budou pojišťovny pro své klienty hledat nejvýhodnější nabídky a předepisující lékař bude muset z této nabídky vybrat.

„Pozitivní listy přispějí k racionalizaci předepisování léčivých přípravků a úsporám prostředků veřejného zdravotního pojištění. Pro pacienty budou znamenat snížení doplatků za léky, možnost získání informací o nejlevnějších variantách v rámci léčivé látky přímo u lékaře a díky podpoře soutěžního chování výrobců léčiv i pokles cen léčivých přípravků,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Změnu chce ministerstvo doplnit poslaneckým návrhem do novely, která už je ve sněmovně. Pokud projde, pacienti by za recept mohli začít platit méně už od ledna příštího roku.

Předpis na účinnou látku

Lékaři již by také neměli předepisovat konkrétní medikamenty, ale pouze jejich účinné látky. V každé lékové skupině zůstane jeden preparát bez doplatku, který potom pacient může získat v lékárně. „V první fázi se tato metoda uplatní asi na dvacet léčivých látek,“ podotýká ředitel odboru farmacie ministerstva Filip Vrubel.

Ministerstvo tak chce zabránit situacím, kdy farmaceutické firmy podplácely lékaře, aby předepisovali jejich drahé léky. „Ještě je třeba dořešit, aby se něco podobného následně nestávalo v případě lékárníků,“ připouští náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

Resort se nechystá vzít lékařům možnost napsat na recept konkrétní preparát, zároveň ale pověří lékárníky, aby pacienty vždy informovali, že existují i jiné léky s toutéž účinnou látkou. A bez doplatku. „Pacient se na základě těchto informací rozhodne,“ vysvětluje náměstek.

Uspoří i elektronické aukce

Nově by se měly zavést elektronické aukce na léky, podle Petra Noska omezí korupci a kritizovanou šedou ekonomiku v lékové oblasti.

Novinkou bude elektronická preskripce. Má fungovat tak, že lékař napíše elektronický recept, informace se dostane do centrálního úložiště elektronických receptů a pacient dostane čárový kód nebo heslo, se kterým půjde do lékárny, ta si stáhne z úložiště jeho předpis a lék vydá.

„Předepisující lékař bude mít přehled o tom, jak pacient dodržuje léčebný režim a zároveň se zabrání chybám způsobeným přepisem dat z papírových receptů,“ vysvětlil ministr.

Pilotní projekt ve dvou vybraných zdravotnických zařízeních a jejich lékárnách odstartuje už v létě a na přelomu roku by elektronický recept mohl být uveden do ostrého provozu. Časem by měl zcela nahradit papírové recepty.

Novela usnadní vstup levnějších generik

Poslanci mají na stole v novele také návrh, aby lékový úřad dělal hloubkové revize úhrad léků z pojištění jednou za tři roky, nyní je musí dělat jednou za rok, což nestíhá.

Zpřísnit se má vstup drahých inovativních léčiv, v Česku je budou pojišťovny hradit jen tehdy, když budou hrazeny alespoň ve dvou zemích referenčního koše. Usnadní se vstup levnějších generik, tedy verzí drahých originálů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?