Pojišťovny by mohly ušetřit na lécích díky seznamu levných léků

2. 4. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny by mohly ušetřit na lécích, pokud budou uzákoněny pozitivní listy, tedy seznamy léků vysoutěžených pojišťovnami za nejnižší ceny. Pacienti, kteří berou jiný lék, by ale v takovém případě mohli mít problém ho dál dostávat.


Hrozí také, že lék ze seznamu nebude všude dostupný, proto by měl zákon dát firmám i povinnost dostatečného zásobování. ČTK to řekl právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál. Pojišťovny dají ročně za léky 35 miliard korun.

Pojišťovny už nyní dělají výběrová řízení na nejlevnější dodavatele a v pozitivních listech mají zapsány první dva léky. Je to pro lékaře ale jen doporučení, mohou psát i jiné léky. Pokud by listy byly v zákoně, byly by pro lékaře a lékárníky závazné.

Návrh změn je ve Sněmovně, zdravotní výbor by ho měl projednat s novelou zákona o reklamě. „Pozitivní listy vítáme, ušetří peníze, ale je nutno ošetřit všechna případná rizika. Forma přílepku k tomu není šťastná,“ podotkl Dostál.

„Pozitivní listy budou velkým přínosem, aktivitu vítáme,“ řekl ČTK ředitel odboru komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Pozitivní listy vítají i zaměstnanecké pojišťovny, každá by zřejmě měla svůj. O společných seznamech podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka neuvažují, vnímají to jako omezení konkurence.

Podle návrhu, za nímž stojí poslanci ODS Boris Šťastný (ODS) a Jiří Skalický (TOP 09/STAN), by pojišťovna zjistila ceny léků průzkumem trhu. Poptáním, výzvou k zaslání cenových nabídek nebo slevovou či obdobnou soutěží by vybrala léky pro pozitivní list, který by dala na internet.

Občanské sdružení podle Dostála podporuje úspory, opatření ale musejí být transparentní, o penězích pojištěnců se musí rozhodovat na základě otevřených kritérií a férového procesu. „Především je nutné, aby jejich uskutečnění neohrozilo nemocné, zejména aby nevedlo k předepisování nevhodných léků či nahrazování účinných léků neúčinnými,“ zdůraznil.

Lékař se podle sdružení musí řídit vždy prospěchem pacienta, péče nesmí být „výslednicí tlaků“ pojišťoven či farmaceutických firem.

„Nám známý návrh zákona záruky ochrany terapeutické svobody ani dostatečné záruky transparentnosti zařazování na pozitivní list bohužel neobsahuje. Před svým schválením by proto měl být řádně veřejně projednán a vhodně doplněn,“ uvedl Dostál.

Podle stanoviska Evropského soudního dvora k pozitivním listům v Británii nesmějí mít tyto programy vliv na objektivitu léčby. Pokud lék pro pacienta není vhodný, není etické, aby ho lékař předepsal. Česká lékařská komora má ve svém etickém kodexu, že lékař se nesmí řídit ekonomickými vlivy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?