Pojišťovny komplikují hospodaření nemocnic

10. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud by jihočeským nemocnicím nedlužily zdravotní pojišťovny za vykonanou práci, skončilo by nejen účetně, ale i fakticky jejich celkové hospodaření v loňském roce v plusu...


Zdravotnická zařízení jsou v plusu, ale kvůli pohledávkám jen na papíře

V rozhovoru s Právem to ve středu řekl náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka ( KDUČSL), který má krajské zdravotnictví na starosti.

„Bohužel se začíná prohlubovat jev, kdy nemocnicím stoupají pohledávky, které mají zejména u zdravotních pojišťoven. Například v loňském roce narostly tyto pohledávky o 15 miliónů na 215 miliónů korun,“ konstatoval Pavelka.

Na vině pojišťovny, nebo vyhlášky?

Zdůraznil, že zdravotní pojišťovny tímto způsobem dostávají nemocnice do druhotné platební neschopnosti.

Ty si potom musejí půjčovat. Jelikož ale rostou pohledávky, zvyšují se i dluhy, které jihočeské nemocnice mají.

„V loňském roce tak jihočeským nemocnicím narostly dluhy o 30 miliónů na celkových 200 miliónů korun,“ vysvětlil Pavelka.

Pojišťovny obecně přiznávají, že se placení za výkony zpožďuje, ale na vině jsou podle nich vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

To ale tvrdí, že pojišťovny se na různé vyhlášky pouze vymlouvají, a pokud zdržují platby, pak je to jen jejich chyba.

Pavelka v souvislosti s dluhy doplnil, že nemocnice dluží zejména dodavatelům. Kraj totiž razí při druhotné platební neschopnosti cestu co možná nejvýhodnějšího zapojování tzv. vnějších zdrojů.

Zdravotnická zařízení si ale nepůjčují od bankovních ústavů, ale od již zmíněných dodavatelů.

Podle Pavelky představuje dlužná částka v objemu hospodaření nemocnic velmi nepatrný zlomek, který v žádném případě neohrožuje jejich chod.

„Není to nic alarmujícího, o čemž svědčí i postoj dodavatelů, kteří celou věc řeší v klidu. Vidí totiž, že se kraj pokouší s dluhy vyrovnávat,“ konstatoval náměstek.

Zmínil také skutečnost, že nemocnice v době, kdy je kraj převzal, byly silně zadlužené. Kraji se ale podařilo snížit tyto dluhy po lhůtě splatnosti o plné dvě třetiny.

„Musím konstatoval, že hospodaření nemocnic je stabilizované. Ukázalo se, že pod naším tlakem coby zřizovatele hospodaří zdravotnická zařízení lépe. Přijali jsme rovněž celou řadu efektivních opatření, které se sice nemusely projevit okamžitě, ale zcela jistě vedou ku prospěchu věci,“ podotkl Pavelka.

S ním souhlasil také jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS), kterého Právo ve středu oslovilo.

„Zcela jednoznačně lze ocenit českobudějovickou nemocnici, která dobře hospodaří a potvrzuje se správnost kroku její transformace na akciovou společnost. Postupně stabilizují hospodaření i nemocnice v bývalých okresních městech tak, že letos bude možné obdobnou transformaci provést i u nich,“ reagoval hejtman.

Ačkoliv má kraj výsledky loňského hospodaření jednotlivých jihočeských nemocnic již vyhotovené, nechtěl je ani hejtman, ani jeho náměstek probírat.

„Výsledky nejprve projedná rada a také zastupitelé. Nebylo by proto fér, aby se o nich zastupitelé a koneckonců i vedení nemocnic dozvídali dříve z tisku, než se to s nimi projedná,“ dodal Zahradník.

Doplnil však, že tradičně dobře již hospodaří mimo českobudějovické nemocnice i písecké zdravotnické zařízení.

Právo, Jiří Falout

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?