Pojišťovny končí rok s propadem 8 mld.,obvyklých 290 mld. nestačí

2. 10. 2013 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zdravotnictví dopadla krize letos plnou vahou, takže obvyklých 290 miliard korun mu nestačí. Zdravotní pojišťovny skončí s osmimiliardovým propadem. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se na něm podílí 5,6 mld. a pro udržení termínů plateb v závěru roku potřebuje od státu půjčku 2,5 mld. korun.


Šéf VZP Zdeněk Kabátek už o ni požádal a bude o ní jednat příští týden s ministrem Martinem Holcátem. Další peníze by pojišťovnám mělo přinést navýšení odvodů státu.

Za čtyři roky vzala krize resortu 30 mld., většinu pokryl z rezerv, ty ale jsou vyčerpány. Nemocnicím prý chybí 12 mld., z nich polovinu jim vzal růst DPH a polovinu letošní úhradová vyhláška. Nemocnice varovaly, že ke konci roku se bude omezovat péče a příští rok může být ještě hůř.

Ústavní soud totiž zrušil stokorunové poplatky za den v nemocnicí, za rok z nich měly nemocnice 2,1 mld. Zrušil také nadstandardy. VZP už slíbila, že lázním a léčebnám dlouhodobě nemocných výpadek regulačních poplatků nahradí, pro nemocnice prý zdroje nemá.

Vláda v demisi schválila první záchranný krok - rozhodla o zvýšení odvodů státu za děti či nezaměstnané v příštím roce o 4,7 mld., tedy na jednoho pojištěnce o 64 na 787 korun měsíčně. Z chystaného navýšení by VZP mohla mít 2,8 mld. a zaměstnanecké pojišťovny 1,9 mld. Stát dá letos za své pojištěnce 53,2 mld., příští rok to může být 57,9 mld.

Navýšené peníze ale zdravotnictví dostane jen tehdy, když návrh ve formě zákonného opatření schválí Senát a po volbách nová Sněmovna. I tak příští vláda bude muset hned po volbách řešit, kde získat pro zdravotnictví rychle čtyři až pět mld. Z rezerv kryly zdravotní pojišťovny dopady krize přes tři roky, teď už prý není z čeho.

Poplatky v nemocnicích a nadstandardy se kabinet Jiřího Rusnoka rozhodl nechat na nové vládě. K poplatkům připravil novelu, počítá s 60 korunami za den a osvobozením dětí. Limit dnů placení nestanovil. I kdyby šlo po volbách projednání ve vládě a Směnovně rychle, dřív než na jaře nemocnice poplatek znovu vybírat nezačnou. Jeden měsíc nevybírání je připraví o 175 milionů, dva měsíce o 351 milionů a tři měsíce o 526 milionů korun.

Je ale také možné, že po volbách bude tento poplatek zaveden jen v omezené míře, nebo zrušen. Zrušení poplatku slibují komunisté, placení jen určitý počet dní v roce chtějí lidovci a zemanovci, s poplatky počítá TOP 09, která je zavedla. Na 60 korun je chtějí snížit sociální demokraté, zatímco ODS počítá se zachováním poplatků ve výši 100 korun.

Podle krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů je ohrožena třetina nemocnic. Dluží dodavatelům léků a zdravotnických prostředků. Dluhy skupují firmy, podle krizového štábu je to cesta k tomu, aby nemocnice ovládly. Krizový štáb založily i lázně, hrozí prý krach českého lázeňství.

Přidat peníze od zdravotních pojišťoven chtějí nemocnice, léčebny, lázně i soukromí lékaři. Žádají navýšení odvodů a jejich pravidelnou valorizaci, zrušení DPH na léky a zdravotnické prostředky, odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven ve výši pět mld. a půjčku pro VZP 2,5 mld. Z této půjčky slíbila VZP dát na zvýšení plateb nemocnicím půl mld.

Více peněz VZP by mohla přinést také změna přerozdělení pojistného. Pojišťovny s větším počtem vážně nemocných pojištěnců by měly ze společného balíku víc. Změnu přerozdělení chystal exministr Leoš Heger, nestihl to. Ministr Holcát zvládne řešit jen nejakutnější věci, tedy zvýšení odvodů státu a bezúročnou půjčku VZP. Nedostane se tedy ani k obnovení zrušených nadstandardů.

Nemocnice po ministrovi požadují také změnu letošní úhradové vyhlášky. Podle Holcáta to nejde, doložil to stanoviskem vládních legislativců. Chystá vyhlášku pro příští rok, v ní chce nemocnicím výrazně přidat.

Nemocnice trvají na zvýšení úhrad za péči v příštím roce na 105 procent. VZP na to podle ředitele Kabátka bez přílivu peněz nemá. Když žádné peníze navíc nepřijdou, klesnou úhrady od VZP nemocnicím v příštím roce na 98,5 procenta, pokud projde navýšení odvodů státu, stoupnou úhrady na 101 procent. Pokud projdou i další navržená opatření, mohla by VZP navýšit platby nemocnicím až na 104 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?