Pojišťovny: Ruší se jen nepotřebná lůžka

9. 11. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Svazu zdravotních pojišťoven pacienti o péči kvůli chystanému rušení lůžek nepřijdou. Příští rok se mají seškrtat prý jen "nepotřebná akutní lůžka" ve 12 menších nemocnicích, které by měly dál fungovat jako polikliniky, či by měly nabízet jednodenní nebo následnou péči. Svaz to včera uvedl ve svém prohlášení, které zaslal ČTK.


Všem nemocnicím v Česku vyprší ke konci roku dosavadní smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Ty chtějí novými dohodami nemocniční síť zredukovat. Podle ministerstva zdravotnictví je příliš rozsáhlá a nutné je také hledat rezervy a úspory v systému zdravotního pojištění, který je v mínusu. Podle návrhu pojišťoven by tak akutní lůžková péče měla ve 12 nemocnicích v roce 2013 skončit, podoba dalších 17 či 18 zařízení by se měla upravit do dvou až tří let.

Nemocnice nezaniknou

„Žádná z nemocnic k 1. lednu 2013 nezanikne. V průběhu příštího roku mají být smlouvy omezeny o nepotřebná akutní lůžka,“ uvedl svaz v prohlášení.

Podle něj se to dotkne „maximálně 12 menších nemocnic“ ze 152 zařízení. Ta by neměla zaniknout, ale měla by zajišťovat jednodenní či následnou péči, nebo by měla fungovat jako poliklinika s ambulancemi.

U dalších 18 nemocnic se prý v následujících třech letech bude hledat dohoda o „sporných odděleních“.

Cesta ke snížení deficitu

Pojišťovny podle svazu rozhodně nenavrhují rušení nemocnic a redukování péče. Navrhované seškrtání lůžek nenaruší poskytování kvalitní léčby, ale má je posílit, píše svaz. Dodává, že je to i cesta k lepšímu financování a zvládnutí deficitu zdravotního pojištění.

Asociace Českých a moravských nemocnic a Asociace krajských nemocnic vyzvaly zdravotnická zařízení, aby smlouvy nepodepisovala a dala jim plnou moc k vyjednávání. Dosáhnout chtějí toho, aby pojišťovny prodloužily všem nemocnicím nynější smlouvy o pět let. Pokud podle svazu některé nemocnice nové smlouvy „demonstrativně“ nepodepíšou, pak prý samy ohrozí pacienty i své hospodaření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?