Pojišťovny se shodly na cenách péče s poskytovateli krom nemocnic

16. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nabídku zdravotních pojišťoven na ceny péče za první pololetí příštího roku přijali všichni poskytovatelé kromě nemocnic. Tato situace se opakuje již třetí rok, podle zákona tedy rozhodne o cenách nemocniční péče vláda...


PRAHA -

Pojišťovny nabízely růst o dvě procenta, nemocnice žádaly alespoň pět procent, aby pokryly státem nařízený přechod na šestnáctitřídní platovou tabulku a měly i na zvýšenou platbu DPH.

Ředitel odboru zdravotní péče Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Pokorný řekl, že nedohoda zbrzdí zavádění nového způsobu plateb nemocnicím za diagnózu DRG, který má postupně zajistit vyrovnání cen za srovnatelnou zdravotní péči a objektivní sledování její kvality.

Nemocnice: DRG je špatně nastaven

S tím nesouhlasí ředitelé nemocnic, podle nich je DRG zcela špatně připraven, nemocnice například dostane méně za chemoterapii než za porod.

Na zavedení nové platové tabulky potřebují nemocnice navýšit příjmy o pět miliard, další miliardu chtějí na pokrytí DPH.

Příjmy z výběru pojistného mají podle odhadu stoupnout v příštím roce o sedm procent, pojišťovny však nabídly navýšení jen o dvě procenta. „Když stát rozhodl o vyšších platech, musí poskytnout i zdroje,“ shodují se ředitelé.

Pokorný ocenil, že praktici i ambulantní specialisté a zubaři akceptovali v dohodovacím řízení ekonomickou realitu a přijali ceny s navýšením o dvě procenta.

„Dohoda s lůžkovými zařízeními se nepodařila, přestože cenový návrh pojišťoven šel až na hranici ekonomických možností systému veřejného zdravotního pojištění v příštím roce,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Oborové pojišťovny bank a pojišťoven Ladislav Friedrich.

Při průměrné míře inflace čtyři desetiny procenta v roce 2003 zajišťoval podle něj návrh pro všechna zařízení akutní lůžkové péče minimální nárůst úhrad v prvním pololetí příštího roku o dvě procenta.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?