Pojišťovny si s krizí poradí

13. 3. 2009 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ekonomická krize se na účtech zdravotních pojišťoven již projevila, skutečné finanční propady se přitom očekávají až v tomto měsíci. I přesto ale zaznívají optimistické předpoklady. „Rezervy vystačí do doby, než dojde ke zvýšení plateb za státní zaměstnance, pojišťovny si poradí,“ předpovídá pro Zdraví.Euro.cz předseda Svazu zdravotních pojišťoven ČR a generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich....


Peníze na účtech zdravotních pojišťoven podle nejnovějších informací klesají. Je tento propad nějak drastický?

Prozatím nelze hovořit o tom, že by prudce klesaly stavy účtů. Všechny odhady dalšího vývoje se sice shodují na nepříznivém vývoji, ale skutečné finanční propady očekávám nejdříve nyní v březnu 2009. Finanční rezervy však bezpečně umožňují financovat zdravotní péči v roce 2009 podle původních zdravotních plánů. Aktuální finanční rezerva stačí minimálně do roku 2010, kdy očekáváme zvýšení platby za státní pojištěnce.

Hrozí podle Vás zhroucení jako v roce 2005/06?

Pokud nebudeme zbytečně zvyšovat ceny zdravotní péče nad rámec inflace a budeme zavádět nové metody do praxe postupně a racionálně tak podobný vývoj prozatím nehrozí.

Vedení ČLK dlouhou dobu kritizovalo pojišťovny za to, že si peníze na účtech hromadí. Chtěl byste na tuto kritiku nyní nějak zareagovat?

Chtěl bych, abychom všichni přestali strašit občany. Pokud se dočasně dařilo vytvářet rezervy, byly to peníze občanů. Nikdo je nikam nerozházel a nyní díky nim můžeme zhruba rok systém dotovat. Naopak by bylo přehnané vytvářet dojem, že zítra peníze dojdou a vše je ohroženo. Postačí rozumně vybilancovat rok 2010. Každý řidič ví, že rychlé cukání volantem k bezpečné jízdě nevede. Ani zdravotnictví nelze řídit ze dne na den jednou nalevo, podruhé napravo. Vážím si lékařů v ČLK, ale byl bych rád, pokud i oni budou respektovat názor pojišťoven.

Co by se podle Vás mělo dělat, aby zdravotnictví krizi zvládlo? Spoléháte se zejména na stát nebo by jednotlivé pojišťovny měly začít u sebe?

Zdravotnictví krizi určitě přežije. Není ani první ani poslední. Jednotlivé pojišťovny si také určitě poradí. Na stát spoléháme hlavně v tom, že bude rozumný při zvyšování výdajů a dojde k inflačnímu navýšení plateb za státní pojištěnce. Se zbytkem si poradí zdravotní pojišťovny.

Vláda vytvořila protikrizový plán, který údajně počítá i s tím, že by pojišťovny měly přestat lákat klienty na bonusy a proplácet například ozdravné pobyty. Domníváte se, že je to krok správným směrem?

Myslím, že i při současných pravidlech by se určitá rozmařilost v rámci boje o klienta při preventivních programech sama zastavila, protože tvorba fondu prevence je i dnes omezená. Postupné snižování tempa výdajů by tak jako tak přišlo již v roce 2010. Nemyslím, že by bylo nutné, aby vláda řešila takové drobnosti.

Chystá Vaše pojišťovna nějaká opatření?

Naše pojišťovna sleduje vývoj příjmů a výdajů od roku 1993 a zatím vždy jsme reagovali včas a správně. To je naše práce a starost. Přichází jaro a my hlavně doporučujeme pojištěncům dobrou náladu, pohyb a zdravý životní styl. Ať všichni udělají maximum pro své zdraví, o nutnou zdravotní péči se postarají naši smluvní lékaři a jak jim zaplatit to vyřeší naše pojišťovna.

Reakci šéfa České lékařské komory Milana Kubka naleznete na webu www.Zdravi.Euro.cz v pondělí.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?