Pojišťovny stále nechtějí hradit léčbu mrtvice

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Neurologická jednotka intenzivní péče nemocnice v Krnově na Bruntálsku se pře se zdravotními pojišťovnami, které jí nechtějí proplácet takzvanou trombolýzu. Zákrok, který může pacientům pomoci při mozkovém infarktu zvaném mrtvice, nemocnice už několik měsíců provádí na vlastní náklady," konstatovala mluvčí...


Bruntálsko - nemocnice Eva Kijonková.

Všeobecná zdravotní pojišťovna však tvrdí, že jednotka dosud neprošla výběrovým řízením ministerstva zdravotnictví. Podle Kijonkové hrozí, že pokud se nemocnice s pojišťovnami nedohodne, mohla by být jednotka koncem letošního roku zrušena. Při trombolýze lze pomocí léčiv, tedy trombolytik, zvládnout rozvíjející se mozkový infarkt. “ Trombolytikum dokáže, pokud je pacient v nemocnici do tří hodin od vzniku příznaků a v určitém stupni vývoje nemoci, rozrušit uzávěr mozkové tepny a zabránit vzniku nebo dalšímu šíření mozkového infarktu, který vede k nenávratnému poškození mozku,“ vysvětlila Kijonková.

Dodala, že provedení trombolýzy zvyšuje šanci na rekonvalescenci a zmenšuje trvalé následky. Neurologická JIP od svého otevření ošetřila asi 200 pacientů, z toho asi 65 procent s diagnózou akutní cévní mozkové příhody. “ Stále se snažíme, abychom přesvědčili pojišťovny, že pro pacienty je včasný zásah při cévní mozkové příhodě otázkou přežití nebo minimálně kvality dalšího života. Je to bitva o čas,“ uvedl náměstek léčebné péče Ivan Pavlák. Dodal, že ostatní centra, která trombolýzu dělají, jsou v Ostravě a Olomouci a jsou tak příliš vzdálená pro okamžitý zákrok.

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?