Pojišťovny tvrdí, že nemocnice smlouvy na péči dostanou včas

10. 10. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádná nemocnice nezůstane po 1. lednu bez smlouvy. Když nebude mít dohodnutý rozsah péče, dostane smlouvu na půl roku až rok, aby byl čas vše dojednat, řekl ČTK prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.


Smlouvy budou mít nemocnice i podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Menší nemocnice varovaly, že nemohou plánovat operace a objednávat pacienty na příští rok, protože nemají dojednané nové smlouvy.

„Dohoda o nové smlouvě je s 58 nemocnicemi, s ostatními jednání pokračují s cílem dosáhnout shody na obou stranách,“ potvrdil Gajdáček. Dodal, že v listopadu všechny nemocnice dostanou návrhy smluv. „Takže není nejmenší důvod k obavám, všichni budou vědět, co je od ledna čeká,“ zdůraznil Gajdáček.

Nad varováním nemocnic o odkládání operací se pozastavil. Řada menších nemocnic podle něj v dřívějších letech odkládala podpis úhradových dodatků. „To jim nevadilo, mohly operovat a pracovat, aniž bychom my věděli, jaké budeme mít náklady,“ dodal Gajdáček.

„Argumentace nemocnic je nevěcná a její kontext je spíše politický,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

VZP podle mluvčího Jiřího Roda proplácí nemocnicím za péči ročně téměř 70 miliard a je si vědoma povinnosti zajistit dostupnou kvalitní péči. „V jednáních s nemocnicemi budeme pokračovat tak, abychom včas dohodli rozsah nasmlouvané péče a předložili konkrétní smlouvy,“ řekl Rod ČTK.

Ředitelka pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Dana Jurásková obavy menších nemocnic nesdílí. Vychází z toho, že VFN poskytuje péči, která není jinde poskytována, a v rozsahu, který si nedovede představit, že by nebyl nasmlouván. „My postupujeme v dobré víře, že smlouva s námi bude uzavřena, i když konkrétní parametry neznáme,“ řekla Jurásková ČTK.

K situaci přistupuje pragmaticky, požadavky spádové oblasti na specializovaná centra ve VFN eviduje a snaží se plánovat péči jako letos. „Dovedu si představit, že by mohlo dojít k zásadním změnám, ale zatím nemám takové signály, a to ani od pojišťoven. Nicméně nemyslím si, že je dobré signalizovat občanům, že bude dramatický problém,“ dodala.

VFN má podle ředitelky jasno ve změně lůžkového fondu, v následujícím týdnu čekají Juráskovou tři zásadní jednání s pojišťovnami. Předpokládá, že tam už bude uzavřen návrh tak, že bude možné smlouvu podepsat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?