Pokud budete chtít operaci od primáře, můžete zaplatit až pětkrát více, odhadují lékaři

18. 10. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý pacient si bude moci od ledna zvolit, zda ho během operace bude mít v rukou "řadový" lékař, nebo například primář. Zatím ale není jasné, kolik si lidé budou muset za tuto nadstandardní péči připlatit. Ceny si zřejmě budou vytvářet individuálně samy nemocnice.


Pokud pacient bude chtít, aby jej neoperoval řadový lékař, ale rovnou primář, mohl by od ledna za takovou nadstandardní službu zaplatit až pětinásobek ceny, kterou dnes za stejný zákrok dostávají nemocnice od zdravotních pojišťoven.

Vyplynulo to z vyjádření lékařů, které oslovil server IHNED.cz.

„Standardní hodinová mzda lékaře je 200 korun. Náročnější operace vyžaduje až deset doktorů a sester a trvá kolem pěti hodin. Zpočátku bych nastavil částku za specialistu u operace někde kolem pěti tisíc korun. Následně se uvidí, zda se na daného lékaře budou čekat několikatýdenní fronty, nebo jestli je to moc a půjde se s cenou dolů,“ spočítal orientačně Petr Němec, předseda České společnosti kardiovaskulární chirurgie.

Konečné ceny tak podle všeho určí klasický tržní mechanismus. „Záležet bude hlavně na poptávce pacientů po specialistech,“ dodal Němec.

„V Německu pacienti přednostům klinik či jiným specializovaným odborníkům platí dvakrát až třikrát tolik, než je běžná cena. U nás by to ale mohl být klidně pětinásobek. Lékaři v Česku totiž dostávají z plateb za úkony méně, než je běžné v Německu – větší část tvoří náklady na materiál,“ uvedl předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger.

Experti se zároveň shodují, že možnost výběru lékaře za příplatek je správnou cestou.

Možnost zvolit si konkrétního lékaře, který jej bude operovat, dostanou lidé od 1. ledna 2012 v rámci první části reformy zdravotnictví.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?