Pokutu 300.000 Kč pro zdravotnický holding bude posuzovat soud

22. 3. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Brně se bude znovu zabývat pokutou 300.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje.


Případ, který se týká několika tendrů na nákup zdravotnické techniky, soudu nižší instance vrátil Nejvyšší správní soud (NSS). ČTK to zjistila z webu soudu.

Podle ÚOHS, který nyní uspěl s kasašní stížností u NSS, holding chyboval při veřejných zakázkách z let 2007 a 2008 v hodnotě 35 milionů korun. Způsob zadání zakázek údajně omezil soutěžní prostředí. Holding s tím nesouhlasil, nelíbila se mu ani výše pokuty, kterou označil za nepřiměřenou.

Podle názoru ÚOHS holding v rozporu se zákonem rozdělil zakázky do samostatných smluv tak, že žádná z nich nepřesahovala limit dva miliony korun, do nějž zadavatelé nemusejí vypisovat výběrové řízení. Zakázky se týkaly například ultrazvukových přístrojů, hematologických analyzátorů a další zdravotnické techniky. Antimonopolní úřad našel pochybení v celkem šesti zakázkách.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje tvoří několik akciových společností. Patří do něj například městské nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?