Policie obvinila čtyři lidi kvůli chorobopisům Na Homolce

26. 6. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policie obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci.


Nemocnici tak prý způsobili škodu nejméně 57 milionů korun. Na svém webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství.

Server Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými jsou bývalý generální ředitel nemocnice Vladimír Dbalý a jeho bývalý náměstek, primář chirurgie Michal Toběrný. Zbylými dvěma jsou podle Mladé fronty Dnes Petr Kutil, někdejší ředitel dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical, a Emilie Bialešová, jejíž firma vede nemocnici účetnictví.

Státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že čtveřice si trestnou činností přišla na více než 53 milionů Kč. Jména obviněných nesdělil. Policie kvůli kauze od rána zasahovala na několika místech, mimo jiné v sídle firmy Bialešová. Byla i v areálu nemocnice, a to v doprovodu Toběrného, řekla ČTK bez dalších podrobností mluvčí instituce Jitka Kalousková.

Nemocnice zadala veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Podle věstníku zakázek nemocnice původně předpokládala cenu 95 milionů korun, konečná cena činila 146 milionů korun bez DPH.

Dbalý vedl Homolku od konce roku 2006, jmenoval jej tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. V březnu 2012 ho nahradil neurochirurg Michal Šetlík. Současné vedení nemocnice odmítá být s kauzami Dbalého spojováno.

Šetlík ČTK sdělil, že policii loni v březnu požádal, aby případ prošetřila. Nemocnice zaslala materiály k zakázce i tehdejšímu vedení ministerstva zdravotnictví. Ve vyjádření na webu nemocnice také uvedl, že vůči osobám zmiňovaným v souvislosti se zásahem bude v tuto chvíli postupovat podle principu presumpce neviny. „Tyto události zcela určitě poškozují dobré jméno Nemocnice Na Homolce, proto pokud budou informace publikované v médiích potvrzeny orgány činnými v trestním řízení, zvážím zavedení personálních opatření ještě do doby konečného vyřešení zmiňovaných případů,“ doplnil.

To, že se policie a ministerstvo zdravotnictví zabývají okolnostmi zakázky, uvedla loni v březnu televize Nova. Odvysílala, že práce dělala firma K2P za 30 milionů. V reportáži padla i zmínka o úplatku pro vedení nemocnice.

Dbalý ještě jako ředitel uvedl, že účast K2P byla v dokumentaci k zakázce transparentně popsána a že žádná ze společností není odměňována za zprostředkování, všechny prý měly své úkoly. Vyšší cenu než u skenování běžných dokumentů zdůvodnil náročností digitalizování chorobopisů a nutností ochrany osobních dat.

Homolka původně chtěla chorobopisy do digitalizované podoby před pár lety převádět sama s pomocí brigádníků, nakoupila i techniku. Pak ale změnila názor. Podle Dbalého bylo najmutí firmy efektivnější. Skenery za 736.000 korun bez DPH prý dodavatel odkoupil zpět za pořizovací cenu.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl serveru IHNED.cz, že přikáže nemocnici zrušit dceřiné společnosti, přes které nakupuje léky a materiál. ČTK ministr řekl, že Šetlíka také dopisem vyzval, aby vytvořil harmonogram postupu této změny. Nemocnice bude muset všechny položky, které nyní nakupuje přes tuto společnost, vysoutěžit. „Je to asi 20.000 položek, tak to asi nebude ze dne na den, a já počkám na ten harmonogram,“ řekl k termínu, kdy začne změna platit.

O nemocnici se v poslední době psalo i v souvislosti s dalšími podezřeními. Loni v červnu se policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal. Nadační fond proti korupci (NFPK) tvrdí, že nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun.

Na Dbalého a další neznámé pachatele podal fond už předloni trestní oznámení. Protikorupční policie podle loňských informací prověřovala, za jakých okolností získal otec bývalého ředitele dvě nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun. Dbalý nařčení odmítl, tvrzení fondu označil za lež. Podle NFPK Dbalého otec získal nemovitosti velmi složitým způsobem.

Minulý týden napsala MfDnes, že podle auditu přišla nemocnice kvůli podezřelým transakcím v letech 2011 až 2013 o skoro 300 milionů Kč. Server E15.cz rovněž minulý týden uvedl, že náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal (ANO) čelí trestnímu oznámení kvůli dvěma nákupům přístrojů magnetické rezonance v době, kdy vedl na Homolce radiodiagnostické oddělení. Vymazal ČTK řekl, že oba přístroje byly zakoupeny za nejnižší ceny.

Nemocnice Na Homolce je prestižním zdravotnickým zařízením. Zaměřuje se na léčbu nemocí kardiovaskulárních a neurologicko-neurochirurgické povahy. Na Homolce funguje v Česku ojedinělý Lexellův gama nůž.


Tiskové vyjádření ředitele Nemocnice Na Homolce

V mnoha médiích se objevila informace, že od dnešního rána zasahuje protikorupční policie kvůli Nemocnici Na Homolce či dokonce v Nemocnici Na Homolce. Podle informací z médií, která citovala vrchní státní zástupkyni v Praze Lenku Bradáčovou, tento zásah souvisí se zadáním jedné z veřejných zakázek nemocnice v období bývalého vedení Nemocnice Na Homolce, tedy před rokem 2012.

Chci jasně uvést, že po celou dobu mého působení v pozici ředitele Nemocnice Na Homolce, do níž jsem nastoupil v březnu 2012, poskytuje Nemocnice Na Homolce plnou součinnost Policii ČR a všem dalším orgánům činným v trestním řízení. V některých případech jsme dokonce sami podali podnět k šetření.

Z informací publikovaných v médiích můžeme usuzovat, že se zásah policie týká bývalého vedení Nemocnice Na Homolce, od jehož činnosti se současné vedení důrazně distancuje.

Jestliže se v médiích objevují v souvislosti s šetřenými kauzami jména osob, které jsou v současné době ve spojení s Nemocnicí Na Homolce, budu v tuto chvíli postupovat podle principu presumpce neviny, na niž má každý občan právo.

Tyto události zcela určitě poškozují dobré jméno Nemocnice Na Homolce, proto pokud budou informace publikované v médiích potvrzeny orgány činnými v trestním řízení, zvážím zavedení personálních opatření ještě do doby konečného vyřešení zmiňovaných případů.

MUDr. Michal Šetlík,
Ředitel Nemocnice Na Homolce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?