Policie obvinila dva lidi, prý úmyslně namíchali metanolovou směs

25. 9. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu, řekl novinářům státní zástupce Roman Kafka.


Podle něj jim hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Policejní prezident Martin Červíček dodal, že na českém trhu může být až 15.000 litrů nebezpečného alkoholu. Policistům se nemusí podařit veškeré lihoviny dohledat, proto nabádají k opatrnosti.

Krizový štáb požádal podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky státního zástupce, aby mu policie poskytla seznam etiket závadného alkoholu. Pokud žalobce vysloví souhlas, štáb by poté mohl tyto informace sdělit veřejnosti.

Stíhaní pracovali v opavské společnosti, která používala metylalkohol při výrobě směsí do ostřikovačů v automobilech. Podle Kafky tedy velmi dobře věděli, jaké následky má jeho požití. Muži chemikálii koupili legálně od jiné české firmy, následně ji ale zneužili.

Na přelomu srpna a září prý z části vyrobili tuny nebezpečné směsi, zbytek použili v souladu se zákonem. Látku předali v tisícilitrových barelech distributorovi lihovin. Ten ji namíchal do alkoholu a předal dál. Způsob označení lahví či dalších nádob, ve kterých alkohol prodávali, byl již na každém z dealerů. Podle státního zástupce se muži domnívali, že dojde k neutralizaci namíchané směsi a že nebude ohrožovat zdraví.

Policie jména tají, podle České televize (ČT) patří mezi hlavní podezřelé podnikatel v pohostinství Rudolf Fian a majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela.

Policisty podle televize Nova k viníkům dovedla opavská společnost FROS ZPS, která na zakázku míchá destilovanou vodu s jinými látkami. V tomto případě dodaný metylalkohol s vodou do směsi do ostřikovačů pro svého klienta. Právě ten vlastnil obrovské množství metylakoholu a vyráběl z něj i smrtící nápoj. „Z naší firmy není nikdo obviněn, ani vyšetřován policií. Naopak se snažíme s policií co nejvíce spolupracovat,“ uvedl jednatel firmy FROS ZPS David Fládr.

Hlavním pachatelem byl podle policie dvaačtyřicetiletý muž z Ostravska, kterého policisté za přítomnosti žalobce vyslechli v pátek. „Máme plné doznání včetně popisu skutku, který se stal, včetně motivace této osoby, včetně toho, jakým způsobem byla tvořena základní distribuční síť,“ řekl státní zástupce. Pančováním chtěl obviněný podle Kafky řešit svou finanční situaci. Druhý, o pět let mladší člověk muži údajně dodal některé prostředky pro výrobu, zároveň se jí účastnil. Policie ho stíhá za pomoc k trestnému činu.

Hlavní pachatel je podle Kafky ve velmi špatném psychickém stavu, je zlomený. Na základě jeho informací se vyšetřovatelé dostali k dalším dealerům. Jeden z dvojice stíhané pro obecné ohrožení byl dříve obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Kriminalisté u něj ale kvalifikaci zpřísnili. Zjistili také, že směs byla vyrobena z 15 tun metanolu, z nichž pět tun musí ještě dohledat. Podle Červíčka musí rovněž odhalit zbylou distribuční síť a případně i již prodané lihoviny. Kriminalisté předali co nejvíce informací hygienikům, aby mohli i oni zasáhnout.

Kriminalisté v případu výroby a distribuce otráveného alkoholu obvinili více než čtyři desítky lidí. Nejvíce stíhaných je z Moravskoslezského kraje. Výrazný posun ve vyšetřování přinesla čtvrteční akce zlínských kriminalistů, při níž v Opavě zajistili 6000 litrů metanolu. Podle jejich šéfa Bedřicha Koutného byli policisté zaměřeni na výrobnu již od 15. září.

Policisté několikrát zopakovali, že pro ně kauza dneškem nekončí. Budou se zabývat i další kriminalitou související s nelegální výrobou alkoholu. Policisté budou také zvažovat, zda i u některých dalších obviněných nepřekvalifikují jejich činnost z nedbalostní na úmyslnou. „Mně se to moc nelíbí, že je řada lidí stíhána pro nedbalostní trestnou činnost, byť ty prvotní informace takové byly,“ dodal žalobce. Kolika lidí by se to mělo týkat, však neupřesnil.

V Česku již kvůli metylalkoholu zemřelo 25 lidí, případy otrav se rozšířily do devíti krajů republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?